Marmurkowy bananowy chlebek

To nie babka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny. Zapraszam.



Marmurkowy bananowy chlebek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka korzennych przypraw lub cynamonu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/3 szklanki miękkiego masła (60 g)
  • 3 dojrzałe banany rozgniecione (ok 1 i 1.2 szklanki)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki pokruszonej gorzkiej czekoladę

Rozgrzej piekarnik do 175° C. Formę keksówkę włożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W średniej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól. W drugiej misce utrzeć cukier i masło na jednolitą, puszystą masę. Dodać banany, jajka, śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę, wymieszać mikserem na małych obrotach. Czekoladę roztopić. Dodać do niej 1 szklankę ciasta i wymieszać. 
W formie układać warstwami na przemian ciasto jasne i ciemne. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-75 minut. Wyjąć odstawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjąć z foremki i przestudzić całkowicie na kratce. Gotowe posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.



7 komentarzy:

  1. Bardzo ładny. Muszę kiedyś kupić banany i schować. U mnie nigdy nie zalegają, tylko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do herbaty w zimowe wieczory najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie interesuje raczej zawartość tego kubeczka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny chlebek ,dodatek czekolady bardzo wzbogaca smak

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger