Marmurkowy bananowy chlebek
To nie babka chociaż tak wygląda. To jedno z naszych ulubionych, szybkich, weekendowych ciast, czyli chlebek bananowy - banana bread. Tym razem w wersji biało-czarnej, marmurkowej i ze szklanką pysznej, gorącej kawy smakuje wyśmienicie. Przepis od Roxanny. Zapraszam.
Marmurkowy bananowy chlebek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka korzennych przypraw lub cynamonu
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/3 szklanki miękkiego masła (60 g)
- 3 dojrzałe banany rozgniecione (ok 1 i 1.2 szklanki)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki pokruszonej gorzkiej czekoladę
Rozgrzej piekarnik do 175° C. Formę keksówkę włożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
W średniej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól. W drugiej misce utrzeć cukier i masło na jednolitą, puszystą masę. Dodać banany, jajka, śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać mąkę, wymieszać mikserem na małych obrotach. Czekoladę roztopić. Dodać do niej 1 szklankę ciasta i wymieszać.
W formie układać warstwami na przemian ciasto jasne i ciemne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-75 minut. Wyjąć odstawić na 10 minut do ostygnięcia, następnie wyjąć z foremki i przestudzić całkowicie na kratce. Gotowe posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.
Świetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAkurat zalegają mi banany;-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny. Muszę kiedyś kupić banany i schować. U mnie nigdy nie zalegają, tylko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :)
OdpowiedzUsuńdo herbaty w zimowe wieczory najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMnie interesuje raczej zawartość tego kubeczka :D
OdpowiedzUsuńMmm, wyszedł Ci cudowny :)
OdpowiedzUsuńpyszny chlebek ,dodatek czekolady bardzo wzbogaca smak
OdpowiedzUsuń