Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Dzisiaj odmieniona popularna pasta z makreli. Wystarczy inny niż zazwyczaj dodatek np suszone pomidory a może być to nowa smaczna, ulubiona wersja starej pasty z makreli, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem.
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
- makrela wędzona
- ok 4-5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
- łyżka przecieru pomidorowego
- jajko ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe (u mnie domowe)
- kilka kropel tabasco
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku
- natka pietruszki świeża
Z makreli zdjąć skórę, usunąć wszystkie ości. Oczyszczoną rybkę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Ogórki i natkę pietruszki drobno posiekać. Jajko pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do miski z rybą. Suszone pomidory zmiksować z łyżką zalewy i dodać do ryby. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać przecier, majonez, jogurt, do smaku doprawić solą, pieprzem i tabasco, ponownie wymieszać. Gotową pastę podać ze świeżym pieczywem.
Chętnie wypróbuję Twoja pastę, bo uwielbiam takie smarowidła:-)
OdpowiedzUsuńZawsze jadłam troszke inną pastę z makreli:) a taką muszę jeszcze spróbowac;)
OdpowiedzUsuńczyli już wiem co zrobię z resztką suszonych pomidorów :)
OdpowiedzUsuń