Torcik kanapkowy z figą

Lubie takie małe, eleganckie torciki jako przekąski dla znajomych. Są szybkie w przygotowaniu, pięknie wyglądają i można użyć do nich wszystko to co mamy akurat w lodówce plus sezonowe dodatki,  jak w przypadku tutaj użytej figi.  




Torcik kanapkowy z figą
  • 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
nadzienie na pierwsza warstwę:
  • łyżka pasztetu drobiowego miękkiego
  • łyżka serka kremowego ze szczypiorkiem i cebulką
  • plasterek czerwonej papryki
  • listki rukoli
nadzienie na druga warstwę:
  • łyżka serka kremowego 
  • ogórek domowy konserwowy musztardowy
trzecia warstwa:
  • 4 oliwki zielone
  • kawałek czerwonej papryki
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu naturalnego
dekoracja:
  • serek kremowy ze szczypiorkiem i cebulką
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • rukola
  • ogórek zielony
  • figa



Z kromek chleba wytnij równe okręgi używając szklanki albo specjalnej obręczy. Można także zrobić torcik kwadratowy. 
Przygotować pierwszą warstwę. Pokroić drobno paprykę, wymieszać z pasztetem i serkiem. Druga warstwa: Ogórek musztardowy pokroić w plasterki. Trzecie nadzienie: pokroić drobno oliwki i paprykę, wymieszać z majonezem i jogurtem.

Pierwszą kromkę chleba posmarować pastą pasztetową, położyć rukolę. Przykryć drugą kromką. Wcześniej kromkę z obu stron posmarować serkiem, ułożyć na to ogórki. Przykryć trzecią kromką. Posmarować kromkę pastą z oliwek i papryki. Przykryć ostatnią kromką.

Dekoracja. Wymieszać serek z jogurtem. Ogórek zielony pokroić na maszynce do chleba na bardzo cienkie plasterki. Brzegi i wierzch tortu posmarować masą z serka. Boki obłożyć ogórkami, na wierzch ułożyć rukolę i rozciętą figę. Do środka figi włożyć łyżeczkę serka kremowego. Jeśli jest czas schłodzić torcik w  lodówce. Można także jeść bezpośrednio po przygotowaniu.



3 komentarze:

  1. Wygląda jak korona:-) Świetny:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Torciki kanapkowe są bardzo popularne w kuchni skandynawskiej. Ale to wydanie zdecydowanie bardziej je przybliża do kuchni południowej. Wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger