Torcik kanapkowy z figą
Lubie takie małe, eleganckie torciki jako przekąski dla znajomych. Są szybkie w przygotowaniu, pięknie wyglądają i można użyć do nich wszystko to co mamy akurat w lodówce plus sezonowe dodatki, jak w przypadku tutaj użytej figi.
Torcik kanapkowy z figą
- 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- łyżka pasztetu drobiowego miękkiego
- łyżka serka kremowego ze szczypiorkiem i cebulką
- plasterek czerwonej papryki
- listki rukoli
- łyżka serka kremowego
- ogórek domowy konserwowy musztardowy
- 4 oliwki zielone
- kawałek czerwonej papryki
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- serek kremowy ze szczypiorkiem i cebulką
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- rukola
- ogórek zielony
- figa
Z kromek chleba wytnij równe okręgi używając szklanki albo specjalnej obręczy. Można także zrobić torcik kwadratowy.
Przygotować pierwszą warstwę. Pokroić drobno paprykę, wymieszać z pasztetem i serkiem. Druga warstwa: Ogórek musztardowy pokroić w plasterki. Trzecie nadzienie: pokroić drobno oliwki i paprykę, wymieszać z majonezem i jogurtem.
Przygotować pierwszą warstwę. Pokroić drobno paprykę, wymieszać z pasztetem i serkiem. Druga warstwa: Ogórek musztardowy pokroić w plasterki. Trzecie nadzienie: pokroić drobno oliwki i paprykę, wymieszać z majonezem i jogurtem.
Pierwszą kromkę chleba posmarować pastą pasztetową, położyć rukolę. Przykryć drugą kromką. Wcześniej kromkę z obu stron posmarować serkiem, ułożyć na to ogórki. Przykryć trzecią kromką. Posmarować kromkę pastą z oliwek i papryki. Przykryć ostatnią kromką.
Dekoracja. Wymieszać serek z jogurtem. Ogórek zielony pokroić na maszynce do chleba na bardzo cienkie plasterki. Brzegi i wierzch tortu posmarować masą z serka. Boki obłożyć ogórkami, na wierzch ułożyć rukolę i rozciętą figę. Do środka figi włożyć łyżeczkę serka kremowego. Jeśli jest czas schłodzić torcik w lodówce. Można także jeść bezpośrednio po przygotowaniu.
Wygląda jak korona:-) Świetny:-)
OdpowiedzUsuńśliczny torcik :)
OdpowiedzUsuńTorciki kanapkowe są bardzo popularne w kuchni skandynawskiej. Ale to wydanie zdecydowanie bardziej je przybliża do kuchni południowej. Wspaniałe.
OdpowiedzUsuń