Foccacia z winogronami i rozmarynem
Co zrobić z drobnym, jesiennym winogronem, którego ma się w nadmiarze? Odpowiedź jest bardzo prosta, zrobić klasykę kuchni włoskiej czyli foccacie z rozmarynem i właśnie winogronami. Zapraszam.
Foccacia z winogronami i rozmarynem
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 250 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g ciemnych winogron
- kilka igieł rozmarynu
- gruboziarnista sól
- oliwa z oliwek
Wymieszać drożdże, cukier, letnią wodę w misce, odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować, czyli pojawia się bąbelki. Make wsypać do misy, dodać sol, pracujące drożdże, wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być gładkie i sprężyste. Uformować je kulę, przełożyć ciasto do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę do pieczenia posmarować oliwą. Winogrona umyć i odsączyć na sitku.
Gotowe ciasto wyłożyć na omączony blat i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na prostokąt, ułożyć na natłuszczonej blasze, posypać winogronami, rozmarynem, skropić oliwą i oprószyć solą. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Focaccię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i około 35 minut, aż będzie rumiana.
świetne:) chętnie wypróbuje pomysł:)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne kolory, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńRozpływam się patrząc na zdjęcia
OdpowiedzUsuń