Kapuśniak na wędzonych żeberkach

Dzisiaj was nie zaskoczę, bo kapuśniak to przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej, kiszonej kapuście wyszedł pyszny, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień.


Kapuśniak na wędzonych żeberkach
  • kość od kotleta ze schabu
  • 2 żeberka wędzone
  • kiełbasa zwyczajna
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • cebula
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/2 kg kapusty kiszonej domowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • ziele angielskie 3 szt.
  • natka zielonej pietruszki
  • kostka bulionowa domowa (z zamrożonego wywaru w kostkach do lodu)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku


Kość i żeberka myjemy zalewamy 1,5 l zimnej wody. Warzywa obieramy i dodajemy do kości. Doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotujemy z warzywami, kostką rosołową około 40 minut.
Po 20 minutach na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i dajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą), pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz kminek. Gotujemy ok 25 minut.
Osobno w garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Z gotowej zupy wyławiamy kości, marchew, pietruszkę i pora. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, można dodać trochę koncentratu pomidorowego. Kości obieramy z mięsa, a mięso ponownie wkładamy do zupy. Można także pokroić drobno ugotowana marchewkę i także ja dodać. Smacznego.



6 komentarzy:

  1. Wow, zjadłabym chętnie! Niesamowicie pysznie wygląda ten kapuśniaczek. :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym się bardziej na te żeberka skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, nie jadłam kapuśniaka już wieki! ale trzeba przyznać, że każda zupa na żeberkach jest lepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecież nie zawsze jemy wyszukane rzeczy, a tak naprawdę te tradycyjne, domowe dania, czasami są o wiele smaczniejsze, niż te "wyfiukane". A kapuśniaczek wygląda tak, że aż się chce go zaraz zjeść :}

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger