Kapuśniak na wędzonych żeberkach
Dzisiaj was nie zaskoczę, bo kapuśniak to przecież nasza tradycyjna popularna zupa, wiec nic odkrywczego. Ale ten wyszedł idealny i sama nie wiem dlaczego tak rzadko go robię, bo na domowej, kiszonej kapuście wyszedł pyszny, pachnący wędzonką. Najlepsza zupa na jesień.
Kapuśniak na wędzonych żeberkach
- kość od kotleta ze schabu
- 2 żeberka wędzone
- kiełbasa zwyczajna
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- cebula
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej domowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- ziele angielskie 3 szt.
- natka zielonej pietruszki
- kostka bulionowa domowa (z zamrożonego wywaru w kostkach do lodu)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Kość i żeberka myjemy zalewamy 1,5 l zimnej wody. Warzywa obieramy i dodajemy do kości. Doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotujemy z warzywami, kostką rosołową około 40 minut.
Po 20 minutach na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek i dajemy do zupy. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy pokrojoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna w smaku, można ją przepłukać pod zimną wodą), pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz kminek. Gotujemy ok 25 minut.
Osobno w garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Z gotowej zupy wyławiamy kości, marchew, pietruszkę i pora. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, można dodać trochę koncentratu pomidorowego. Kości obieramy z mięsa, a mięso ponownie wkładamy do zupy. Można także pokroić drobno ugotowana marchewkę i także ja dodać. Smacznego.
Znakomicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWow, zjadłabym chętnie! Niesamowicie pysznie wygląda ten kapuśniaczek. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
ja bym się bardziej na te żeberka skusił :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńojej, nie jadłam kapuśniaka już wieki! ale trzeba przyznać, że każda zupa na żeberkach jest lepsza :)
OdpowiedzUsuńPrzecież nie zawsze jemy wyszukane rzeczy, a tak naprawdę te tradycyjne, domowe dania, czasami są o wiele smaczniejsze, niż te "wyfiukane". A kapuśniaczek wygląda tak, że aż się chce go zaraz zjeść :}
OdpowiedzUsuń