Kremowa zupa kokosowa z dyni i marchewki
Tydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.
Kremowa zupa kokosowa z dyni i marchewki
- 1 kg dyni obranej, pokrojonej w kostkę
- 3 marchewki ok. 400 g
- cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczka mieszanki indyjskiego curry
- szczypta kurkumy (dla koloru)
- sól
- papryka chilli suszona w młynku wg uznania
- 750 ml bulionu drobiowego
- puszka mleka kokosowego
Cebule i czosnek drobno pokroić. Marchew obrać i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, dynie, marchew, posolić, smażyć 4-5 minut, mieszając. Na koniec dodać czosnek, chwilę podsmażyć razem. Całość zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę zmiksować, ja użyłam miksera kielichowego. Dodać do niej sok z pomarańczy, curry, chilli, kurkumę i mleko kokosowe do smaku. Zmiksować wszystko raz jeszcze razem. Przelać do garnka, gotować jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Ewentualnie doprawić do smaku. Wlać na talerze.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie i co za kolor:)
OdpowiedzUsuńWow, skąd ten pomysł? Jestem pod wrażeniem :), wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńjaka obłędna konsystencja!
OdpowiedzUsuń