Prawie jesienna sałatka z piersią kurczaka
Jesieni za oknem nie widać więc i na talerzu postanowiłam, że jej nie będzie. Jest jasno, kolorowo i wiosennie. Wykorzystałam to co było w lodówce do przygotowania w miarę szybkiej sałatki na kolacje. Lekkiej, smacznej z nutą egzotyki. Zapraszam.
Prawie jesienna sałatka z piersią kurczaka
sałatka:
- garść mieszanych sałat z botwinką
- pierś z kurczaka
- krążek świeżego ananasa
- marchewka
- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- łyżka oleju sezamowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- mała papryczka tajska chilli drobno pokrojona
- łyżka tajskiego sosu rybnego
- 1/2 -1 łyżeczki wg smaku brązowego cukru
- 1-2 łyżki soku z limonki
Pierś z kurczaka posypać solą i pieprzem, zamarynować z sosie teriyaki i oleju sezamowym i odstawić na min 30 min. Marchewkę obrać ze skórki i obieraczką zetrzeć na cienkie paseczki.
Rozgrzać grilla elektrycznego. Ułożyć na nim pierś z kurczaka i krążek ananasa. Grillować z obu stron.
W międzyczasie przygotować sos, czyli składniki wymieszać ze sobą. Ewentualnie doprawić wg własnego gustu.
Gotowe mięso i ananasa zdjąć z grilla, a na grillu ułożyć tosty. Obrumienić. gotowe przekroić na połówki czyli 4 trójkąty. Pierś pokroić na plasterki, ananasa na kawałki.
Na talerzu ułożyć tosty, pomiędzy to sałatę, obłożyć kawałkami piersi, ananasem, paseczkami marchewki, polać wszystko sosem.
ładne zdjęcia, kuszą niesamowicie:)
OdpowiedzUsuń