Wątróbka z owocami w czekoladzie
Dzisiaj wielu z was na pewno będzie bawić się na rożnych imprezach andrzejkowych. Ale jeśli mimo andrzejek zostajecie jednak w domu proponuję zrobić sobie niecodzienną kolacje, mianowicie wątróbkę drobiową z owocami i sosem podkręconym czekoladą. Bombowe połączenie. Zapraszam.
Wątróbka z owocami w czekoladzie
- 400 g wątróbki drobiowej
- szklanka mleka
- 1 duża cebula
- 150 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- 1/3 łyżeczki tymianku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- garść winogron czerwonych
- 2 łyżki ziaren granatu
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- grzanki z bagietki
Wątróbkę oczyścić z błon, umyć, włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, dodać wątróbkę i smażyć z każdej strony aż się białko zetnie. Dodać cebulę, smażyć około 3 min, mieszając od czasu do czasu, następnie wszystko podlać winem, doprawić solą, tymiankiem oraz pieprzem. Przykryć pokrywką, żeby się wszystko dusiło kilka minut. Winogrona pokroić na połówki. Dodać do wątróbki razem z sokiem z pomarańczy i pestkami granatu. Dusić razem 2 minuty. Jeśli sosu jest za mało podlać wodą. na koniec dodać czekoladę i rozpuścić ją w sosie.
Kromki bagietki opiec na chrupko, ułożyć na talerzu, polać wątróbką z owocami.
Kromki bagietki opiec na chrupko, ułożyć na talerzu, polać wątróbką z owocami.
ale połączenie w życiu by nie wpadła na takie:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńChoć za watróbką nie przepadam to szczerze mówiąc, jestem pod wrażniem takiej formy przyrządzenia :)
OdpowiedzUsuń