Czerwona (modra) kapusta świąteczna
Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.
Czerwona (modra) kapusta świąteczna
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 50 g żurawiny (1-2 garście)
- 10 śliwek suszonych
- 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego np chianti albo porto
- łyżka octu balsamicznego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku ok 1 łyżeczki
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- olej do smażenia
Czerwoną kapustę poszatkować. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Dokładnie odcedzić.
Cebule drobno pokroić, rozgrzać olej w rondlu, zeszklić cebule, dodać podgotowana kapustę, wymieszać, dodać śliwki, żurawinę, wlać wino, ocet balsamiczny i starte na grubych oczkach jabłko. Wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby się kapusta nie przypaliła. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
UsuńPorto i wytrawne? A jezeli, to chyba szkoda do kapusty.
OdpowiedzUsuńnie szkoda do kapusty. kapusta jest naprawdę dobra.
UsuńLubię kapustę modrą ale wersji z winem nie próbowałam. Jadam ją po śląsku z dodatkiem boczku, cebulki i startego jabłka.
OdpowiedzUsuń