Czerwona (modra) kapusta świąteczna

Dzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej kaczki czy gęsi i klusek. Zapraszam.




Czerwona (modra) kapusta świąteczna 
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 50 g żurawiny (1-2 garście)
  • 10 śliwek suszonych
  • 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego np chianti albo porto
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku ok 1 łyżeczki
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • olej do smażenia



Czerwoną kapustę poszatkować. Włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Dokładnie odcedzić.
Cebule drobno pokroić, rozgrzać olej w rondlu, zeszklić cebule, dodać podgotowana kapustę, wymieszać, dodać śliwki, żurawinę, wlać wino, ocet balsamiczny i starte na grubych oczkach jabłko. Wymieszać, przykryć i dusić około 15 minut. Co jakiś czas mieszać, żeby się kapusta nie przypaliła. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.



5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porto i wytrawne? A jezeli, to chyba szkoda do kapusty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie szkoda do kapusty. kapusta jest naprawdę dobra.

      Usuń
  3. Lubię kapustę modrą ale wersji z winem nie próbowałam. Jadam ją po śląsku z dodatkiem boczku, cebulki i startego jabłka.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger