Domowa masa makowa
Domowa masa makowa to coś czego nie może zabraknąć w święta. Nic nie zastąpi smaku, zapachu masy makowej w wypiekach, tym bardziej że te gotowe z puszek niekoniecznie są zdrowe i smaczne, mimo że nie wymagają od nas żadnych przygotowań. A domowa masa jest idealna do świątecznego makowca, strucli makowej czy chociażby drożdżówek. Zapraszam. A i można ją zamrozić i użyć do ciasta po rozmrożeniu.
Masa makowa domowa
- 1/2 kg suchego maku
- 50 g masła
- 170 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 100 g rodzynków
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów
- aromat migdałowy
Mak zalać wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości (uważając żeby się nie przypalił) przez około 20-25 minut. Odsączyć i zmielić 2-krotnie. Jeśli użyjemy gotowego, kupionego maku mielonego to wystarczy zalać go wrzątkiem i wystudzić. Następnie dokładnie osączyć na sicie z nadmiaru wody. Odstawić mak na 10-15 minut, żeby pozbył się wody.
Masło stopić w garnuszku razem z cukrem i miodem. Gorące dodać do maku razem z bakaliami i aromatem migdałowym. Wymieszać i odstawić, żeby bakalie zmiękły a masa nabrała smaku.
domowa najlepsza, też taką robię:) ładna miseczka:)
OdpowiedzUsuńdziękuje, nigdy kupnej.
Usuńtaka domowa masa makowa góruje nad wszystkimi kupnymi, a najlepsze jest to, że można dodać do niej te ulubione bakalie ! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, żadnej chemii sam smak i aromat.
Usuń