Kawa pomarańczowa z lodami

Rozpoczął się grudzień, a z nim przedświąteczny czas pełen zakupów, planowania prezentów, świątecznych melodii, wszechobecnych świątecznych wystaw, lampek, korzennych zapachów. Jak się zapewne domyślacie blog również podda się temu nastrojowi i od dzisiaj będą się pojawiały świąteczne propozycje. A zacznę od kawy, którą przygotowałam na warsztatach kawowych z Lawendowym Domem i Ania Starmach. Kawa jest klimacie zimowym, świątecznym więc idealnie się nada. 

Kawa pomarańczowa z lodami
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 3 ciastka amaretti
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego np. cointreau
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • 1 gałka lodów karmelowych lub czekoladowych
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skorka starta z pomarańczy 
  • starta kostka czekolady gorzkiej 


Kawę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Wymieszaj. Do wysokiej szklanki na dno wlej likier, wsyp pokruszone 2 ciasteczka amaretti. Włóż połowę lodów, wlej kawę, daj resztę lodów, wlej sok z pomarańczy. Wsyp pokruszone 1 ciasteczko. Na wierzchu ułóż bitą śmietanę. Posyp skórką pomarańczową i startą czekoladą.



                10 komentarzy:

                1. pyszności:) wygląda obłędnie:)

                  OdpowiedzUsuń
                2. Wow ^^, fantastyczna by na chwilę odetchnąć od tego świątecznego zamieszania :)

                  OdpowiedzUsuń
                3. Mniam, ależ to musiało być dobre... :) Uwielbiam takie smakowe kawo-desery :)

                  OdpowiedzUsuń
                4. Ależ cudo do picia, mniam! :)

                  OdpowiedzUsuń
                5. O mamooo!!! To ja płacę w maku 12 złoty a tu takie pyszności i to o niebo lepsze!!!!!!!!!!!!! wow wow wow na pewno zrobię!!! <3

                  OdpowiedzUsuń

                Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger