Małże w białym winie i śmietanie
Sylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.
Małże w białym winie i śmietanie
- 1 kg świeżych muli/małży
- mała cebula lub szalotka
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek białego wina ok 250 ml
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- gałązka tymianku
- natka pietruszki
- biały pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Małże umyć nawet szczoteczką, oderwać bisiory, skorupki dokładnie oczyścić, sprawdzić czy jakieś nie są otwarte. Jeśli tak to muszlami otwartymi postukać o blat stołu. Jeśli się nie zamkną to je wyrzucić. Mule zamknięte są dobre, wystarczy je dokładnie osuszyć.
Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno posiekać. Do garnka dać masło i oliwę, a gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć przez kilka minut, uważając żeby się warzywa nie przypaliły.
Następnie do garnka dorzucić małże, wlać białe wino, tymianek i przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary małże się otworzą. Możemy w trakcie wszystko zamieszać. Na koniec wlewamy śmietankę, doprawiamy delikatnie białym pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wszystko raz jeszcze mieszamy. Podajemy w głębokich miseczkach lub talerzach razem z sosem i najlepiej bagietką lub ulubionym pieczywem.
Jeśli podczas jedzenia zobaczmy na talerzu nieotwartą małże to ją wyrzucamy.
Bardzo chciałabym skosztować tego dania, zawsze, gdy je widzę ślinka mi cieknie...
OdpowiedzUsuńwarto jest naprawdę pyszne.
Usuń