Muffinki jak choinki

Święta to także czas łakoci dla naszych dzieci. Oprócz pierniczków, piernikowych chatek, ciast, ciastek można im upiec korzenne babeczki, które odpowiednio udekorowane np jak zielone choinki będą idealnym świątecznym dodatkiem na stole ze słodyczami.  Polecam.


Muffinki jak choinki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki przyprawy do piernika (lub innej korzennej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
krem:

  • 1/2 kostki masła miękkiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g kremowego serka
  • odrobinę zielonego barwnika
  • złote cukiernicze kuleczki


                    Rozgrzej piekarnik do 180°. Do formy na muffinki włóż papilotki. 
                    W miski, wymieszaj trzepaczką olej, cukier i miód, a następnie dodaj ubite jajko, aż dobrze się wszystko wymiesza. W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, sól. Suche składniki dodaj do mokrych, wymieszaj aż dobrze się wszystko połączy. Na koniec wlej gorącą wodę i dodaj sodę. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
                    Wypełnij foremki do 2/3 wysokości i piecz przez 25 minut lub do momentu, aż wykałaczka wychodzi z nich czysta. Odstaw do ostygnięcia.

                    Krem. W dużej misce ubij masło aż będzie puszyste. Dodaj cukier puder, barwnik i serek. Wymieszaj wszystko dokładnie mikserem. Masę włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij dekoracyjnie na każdą babeczkę. Udekoruje złotymi kuleczkami. Odstaw do lodówki. 



                    8 komentarzy:

                    Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger