Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem

Bez śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.



Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem
  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • szklanka śmietany kwaśnej (lub więcej w zależności od upodobań) 18% lub 12%
  • 3 łyżki majonezu
  • mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule
  • biały pieprz
  • szklanka grzybków marynowanych: pieczarek, podgrzybków lub maślaków (u mnie domowe)
  • łyżeczka czarnego kawioru



      Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na kawałki w dzwonka. Cebulę pokroić w kostkę, grzybki w zależności od wielkości albo zostawić całe albo pokroić na połówki. 

      Przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki: śmietanę, majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, wymieszać. Powinniśmy uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak, można dodać do smaku trochę marynaty z grzybków, jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod swój smak. 

      Do miski włożyć kawałki śledzi, cebulę, grzybki, posypać pieprzem, zalać sosem, dodać kawior, przemieszać. Odstawić do lodówki na 24-48 h, bo wtedy są najlepsze a  śledzie dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy puściły swój jeszcze słonawy sok. Smacznego.




      10 komentarzy:

      1. na pewno smaczne i ślicznie podane:)

        OdpowiedzUsuń
      2. Zapachniało już świętami ^^, pięknie podane, bez wątpienia jest uwielbiane przez Twoją rodzinę :)

        OdpowiedzUsuń
      3. Pyszne są, dziekuję i zapraszam. Zobacz co mi wyszło.
        http://doowa.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-sosie-smietanowym-z-grzybkami.html

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. ciesze się bardzo ze smakowało. wesołych świat..

          Usuń
      4. A jaką dać śmietanę?

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Zwykłą 18% lub 12%. Moze być taka do sałatek.

          Usuń

      Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger