Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem
Bez śledzi nie wyobrażam sobie Wigilii. A moje ulubione to śledzie w śmietanie. Jednak ostatnio postanowiłam je zmienić o dodatek domowych grzybków marynowanych. Wyszło świetne połączenie, a dodatkowo kawior wzbogacił je o morski, lekko słonawy smak. Dlatego te śledzie w tym roku zagoszczą na moim świątecznym stole. Polecam.
Śledzie w śmietanie z grzybkami i kawiorem
- 1/2 kg śledzi matiasów
- szklanka śmietany kwaśnej (lub więcej w zależności od upodobań) 18% lub 12%
- 3 łyżki majonezu
- mały kubek jogurtu naturalnego (150 ml)
- łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cebule
- biały pieprz
- szklanka grzybków marynowanych: pieczarek, podgrzybków lub maślaków (u mnie domowe)
- łyżeczka czarnego kawioru
Śledzie wymoczyć przez 3-4 h, w wodzie lub mleku. Pokroić na kawałki w dzwonka. Cebulę pokroić w kostkę, grzybki w zależności od wielkości albo zostawić całe albo pokroić na połówki.
Przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki: śmietanę, majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, wymieszać. Powinniśmy uzyskać śmietanowo-kwaskowaty smak, można dodać do smaku trochę marynaty z grzybków, jeśli będzie trzeba wystarczy zmienić proporcje składników pod swój smak.
Do miski włożyć kawałki śledzi, cebulę, grzybki, posypać pieprzem, zalać sosem, dodać kawior, przemieszać. Odstawić do lodówki na 24-48 h, bo wtedy są najlepsze a śledzie dobrze skruszeją. Jednak raz na dzień należy przemieszać je i spróbować sosu, czy przypadkiem nie trzeba poprawić jego smaku po tym jak matiasy puściły swój jeszcze słonawy sok. Smacznego.
na pewno smaczne i ślicznie podane:)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo.
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńZapachniało już świętami ^^, pięknie podane, bez wątpienia jest uwielbiane przez Twoją rodzinę :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo. pozdrawiam.
UsuńPyszne są, dziekuję i zapraszam. Zobacz co mi wyszło.
OdpowiedzUsuńhttp://doowa.blogspot.com/2014/12/sledzie-w-sosie-smietanowym-z-grzybkami.html
ciesze się bardzo ze smakowało. wesołych świat..
UsuńA jaką dać śmietanę?
OdpowiedzUsuńZwykłą 18% lub 12%. Moze być taka do sałatek.
Usuń