Świąteczne babeczki renifery
Babeczki w renifery to przebój świąteczny dla dzieci. Dla małych łasuchów będą idealnym dodatkiem na święta, szczególnie, że maluchy nie przepadają za makowcami, sernikami, czy piernikiem. Te zostały wykonane w zeszłym roku na kiermasz świąteczny w szkole mojej córki i rozeszły się jak świeże bułeczki. Są trochę pracochłonne, ale efekt wart tego trudu. Inspiracja od Doroty.
Świąteczne babeczki renifery
ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
- 3/4 szklanki cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
- 1/4 szklanki soku z cytryny (z około 1/2 duże cytryny)
- 1 łyżka skórka z cytryny (z około 1 dużej cytryny)
- 1/2 szklanki pełnego mleka
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 1 opakowanie serka naturalnego bieluch
- 2 fixy do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- precelki
- czekolada gorzka
- białe cukierki groszki
- kandyzowane wiśnie
Babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek, sodę, sól. Do drugiej dużej miski wbić jajka, roztrzepać miksując. Dodać cukier i miksować aż powstanie jasna pulchna masa, następnie dodać ekstrakt, skórkę i sok z cytryny oraz olej. Miksować 30 sekund. Do miski z mokrymi składnikami dodać w 3 partiach suche składniki na zmianę z mlekiem. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć łyżkę ciasta do objętości 2/3 papilotki. Piec przez 20-25 minut, do suchego patyczka.
Dekoracja: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Ubić śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i fixy. Na koniec dodać serek bieluch i delikatnie wszystko wymieszać łyżką. Główkę renifera z kremu wycisnąć na babeczkę przy pomocy dekoratora. Rogi zrobić z przełamanego na pół precelka. Oczy czyli groszki wbic w krem. Czekoladę gorzką roztopić i za pomocą wykałaczki czy patyczka namalować reniferowi na groszkach źrenice. Nos to wciśnięta w krem kandyzowana wiśnia, przekrojona na pół.
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję.
Usuńurocze ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam.
UsuńPiękne! :D
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńŚwietne reniferki :-) aż żal je jeść :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam również.
Usuń