Uszka z grzybami i kapustą

Skoro był barszcz to czas na uszka z farszem z domowej, kiszonej kapusty z grzybami, które zebrał jesienią mój mąż. Do wigilijnego barszczu takie uszka są najlepsze na świecie. I mimo, że to praca długa i misterna ale wcale nie taka trudna jakby się wydawało. Trochę wprawy i gotowe. Mi w tym roku wyszło 105 sztuk uszek, a wy jakie macie swoje rekordy?



Uszka z grzybami i kapustą

ciasto:
  • 300 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
farsz:
  • ok 1 kg kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku



Ciasto: Na stolnicę wyłożyć mąkę, dodać sól. Do garnuszka wlać gorącą wodę i olej, wymieszać. Wlać stopniowo do mąki cały czas zagarniając ją i zagniatając mąkę. Wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić je na chwilę pod przykryciem. 

Farsz: Namoczyć grzyby w wodzie, odstawić na 1h. Następnie zagotować. Wodę odlać do innego naczynia, żeby użyć ją do przygotowania zupy grzybowej albo dodać do farszu, jeśli będzie zbyt suchy. 
Grzyby drobno posiekać. Kapustę przepłukać, odcisnąć z wody, drobno posiekać. Włożyć do garnka, zalać wodą, ale tylko tyle żeby woda ją przykryła. Dodać ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Ugotować do miękkości (na małym ogniu). Woda ma całkowicie wyparować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać do kapusty razem z grzybami, wszystko wymieszać i podsmażyć przez 5 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Farsz jest gotowy, ale można taki farsz zmielić, dzięki czemu będzie się łatwiej nakładać na ciasto.

Ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką. Wykrawać kieliszkiem małe kółka. Farsz nakładać łyżeczką na krążki ciasta i zlepiać jak pierogi. Owinąć wkoło palca i skleić ze sobą rogi, dzięki czemu powstanie uszko.

Zagotować w garnku osoloną wodę. Gotować partiami po ok 30 sztuk, przez minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć, przelać zimną wodą i przełożyć na płaski talerz by wystygły. Można zamrozić albo w lodówce trzymać do 3 dni. 


6 komentarzy:

  1. Ja uszka robię z samych suszonych grzybów, a pierogi z kapustą i grzybami. Mój rekord w zeszłym roku był 120 uszek i 160 pierogów, a w tym roku zobaczymy. Dzisiaj po południu dopiero zabieram się za lepienie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe uszka, oj uwielbiam je :)
    Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne uszka! Uwielbiam.
    Radosnych Świąt Bożego Narodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger