Gulasz z segedyński z plackami rösti

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. 



Gulasz z segedyński z plackami rösti

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w kostkę, czosnek drobno siekam. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnię z palnika, cebulę przekładam na talerz a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek. Rozgrzewam znowu patelnię i po chwili przykrywam , smażę 10 minut do zrumienia się mięsa. Dodaje podsmażoną cebulę. Wszystko podlewam winem. Smażę kolejne 10 minut, aż wino odparuje. Dodaje posiekaną kiszoną kapustę (wcześniej kroję ją i przepłukuję jeśli jest mocno kwaśna, domowej prawie nie trzeba). Mieszam wszystko, zalewam wodą tak, żeby cała potrawa była nią przykryta. Wszystko mieszam i duszę na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany i plackami.

Placuszki rösti:
  • 4 duże ziemniaki 
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia


Placki: ziemniaki obieram i trę na tarce na dużych oczkach, cebulę także. Następnie odciskam wodę. Mieszam z solą, pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej i smażę z ciasta niewielkie placki. Wyjmuję na talerz, polewam gulaszem, posypuję natką z kleksem śmietany.  



2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe połączenie, smakowicie się zapowiada! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie to musiało być przepyszne ! mniam
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger