Gulasz z segedyński z plackami rösti
Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie.
Gulasz z segedyński z plackami rösti
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- 400 g kapusty kiszonej (u mnie domowa)
- 1 łyżka kminku
- 4 łyżki papryki w proszku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- 2 łyżki suszonej papryki
- łyżka pasty węgierskiej ostrej
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- woda do zalania gulaszu
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Mięso kroję w duże kawałki, cebule w kostkę, czosnek drobno siekam. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnię z palnika, cebulę przekładam na talerz a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek. Rozgrzewam znowu patelnię i po chwili przykrywam , smażę 10 minut do zrumienia się mięsa. Dodaje podsmażoną cebulę. Wszystko podlewam winem. Smażę kolejne 10 minut, aż wino odparuje. Dodaje posiekaną kiszoną kapustę (wcześniej kroję ją i przepłukuję jeśli jest mocno kwaśna, domowej prawie nie trzeba). Mieszam wszystko, zalewam wodą tak, żeby cała potrawa była nią przykryta. Wszystko mieszam i duszę na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany i plackami.
Placuszki rösti:
- 4 duże ziemniaki
- sól
- pieprz
- cebula
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Bardzo ciekawe połączenie, smakowicie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuńjakie to musiało być przepyszne ! mniam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam