Kurczak faszerowany wątróbką
Dzisiaj rządzi kuchnia polska. Kurczak faszerowany wątróbką, delikatny, maślany z pięknie przypieczoną skórką. Chyba każdy by się skusił na kawałeczek. Prosty w wykonaniu, idealny dla dużej rodziny. Niestety mało dietetyczny, ale czy zawsze musimy się odchudzać? Smacznego.
Kurczak faszerowany wątróbką
- kurczak o wadze ok. 1,8 kg
- 200 g wątróbki drobiowej
- mała bułka pszenna (kajzerka)
- 2 szklanki mleka
- jajko
- natka pietruszki posiekana
- cebula
- sól
- pieprz świeżo mielony
- majeranek
- papryka czerwona słodka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kostki masła
Kurczaka przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i papryką słodką Odstawić na noc do lodówki.
Farsz: Bułkę namoczyć w mleku, po czym dokładnie odsączyć. Wątróbkę i cebulę drobno posiekać. Połowę masła utrzeć na miękką masę. Wymieszać z wątróbką, cebulą, bułką, jajkiem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, natką pietruszki. Kurczaka bardzo dokładnie od strony kupra nafaszerować nadzieniem. Otwór zaszyć lub spiąć wykałaczką, by farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. Ułożyć kurczaka w brytfance, pod skórę wcisnąć kawałki masła, resztę masła ułożyć na wierzchu kurczaka. Polać go 3 łyżkami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec przez ok 90 minut. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem.
a to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuństary polski sposób. godny polecenia.
Usuń