Pączki na mleczku kokosowym

Karnawał to czas słodkości, czyli przeróżnych pączków i faworków. Ja też dzisiaj zrobiłam pączki na mleczku kokosowym, bo zostało mi z przygotowania obiadu. W sieci znalazłam fajny przepis, który wam poniżej prezentuje. Pączki są inne niż nasze oponki, jak stwierdziła córka przypominają jej tempurę do krewetek ale słodką. Polecam jako ciekawostkę. 



Pączki na mleczku kokosowym
  • 3 i ½ szklanki mąki pszennej przesianej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej 
  • ½ łyżeczka soli 
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ½ szklanki cukru 
  • 4 łyżki masła roztopionego 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
  • 1 i ¼ szklanki mleka kokosowego 
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
polewa:
  • wiórki kokosowe
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • ok. szklanka cukru pudru


W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową. D drugiej miski dać cukier, masło, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe i jajko i wszystko utrzeć mikserem na gładką masę. Cały czas miksując stopniowo dosypać sypkie składniki (mąkę). Ciasto może się delikatnie lepić do rąk. 
Wyjąć na omączony blat, zagnieść w kulę. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, formować kulkę, którą następnie lekko rozpłaszczać na dłoni, a środkowym palcem robić w środku krążka dziurkę na wylot. Odkładać na omączony blat.
W rondlu albo frytownicy rozgrzać olej.  Pączki wkładać partiami do gorącego oleju i smażyć na złoty kolor. Wyjąć na ręczniki papierowe, by tłuszcz się odsączył. 
W misce wymieszać mleczko kokosowe z cukrem pudrem na lukier. Każdy pączek z wierzchu obtoczyć w lukrze, a następnie w wiórkach kokosowych. 




16 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, bo chodzą za mną, od zeszłorocznego karnawału własnie pączki na mleczku kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dziś piekłam oponki waniliowe. Ale muszę przyznać, że to mleczko kokosowe brzmi kusząco! Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju muszę je mieć:) obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  5. To już trzeci pomysł dla mnie na pyszne pączki na Tłusty Czwartek :) Zrobię na pewno jeszcze pieczone w piekarniku - tak eksperymentalnie, i z posypką orzechową z lukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. A można zamiast masła no olej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę spróbować, mam nadzieję że wyjdą tak jak powinny.

      Usuń
  7. wyglądają rewelacyjnie, idealne do śniadania

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger