Pasta tikka masala
Kuchnia indyjska to świat zapachów i kolorów, przypraw, bez których nie wyobrażam sobie smaku indyjskich potraw. Lubie te kuchnie i od jakiegoś czasu przygotowuję proste potrawy w domu wykorzystując ich przyprawy i pomysły na domowe pasty. Taką potrawą jest kurczak tikka masala, do którego należy użyć pasty tikka masala. Ale zamiast kupować gotowca możecie przygotować taką pastę samemu w domu i użyć nie tylko do tego dania ale do innych, które wkrótce na blogu się pojawią. Zapraszam do gotowania po indyjsku w naszych czterech ścianach.
Pasta tikka masala
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 świeże chili lub płatki chili mielonego
- mały pęczek kolendry
- 2 łyżki mielonych migdałów lub płatki zmielone
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
Czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę i imbir drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miksera i zblendować lub utrzeć w moździerzu na gładką pastę.
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy już ci kiedyś pisałam, ale znam kuchnię indyjska, bo mieszkałam kiedyś wśród hinduskich rodzin. W Łodzi ;) bardzo lubię te potrawy!!
OdpowiedzUsuń