Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo
Kurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w 1800 w bitwie pod Marengo. Danie klasycznie składa się z kurczaka smażonego w oleju z czosnkiem i pomidorami, z jajkiem sadzonym i rakami. Obecnie dwa ostatnie składniki są często pomijane, a w daniu pojawia się wino oraz pieczarki.
A teraz przejdę do swojej historii tego dania. Nie wiem czy pamiętacie taki program kulinarny na przestrzeni lat 90-tych "Gotowanie na ekranie". Wtedy programów kulinarnych w telewizji praktycznie nie było, kuchnia to była rzecz nienadająca się do pokazania na wielkim ekranie. Po otwarciu się na świat, upadku żelaznej kurtyny i zobaczeniu że kuchnia to nie tylko kotlety i bigos takie programy były perełkami. Nadawany w tvp1 w godzinach porannych niestety był głownie przeznaczony dla niepracujących gospodyń domowych. Przepisy w nim oprócz tego, że były proste to często zaskakujące swoją egzotycznością czy zachodnim smakiem, nazwami których do tej pory nigdy się nie słyszało. Takim daniem było właśnie pule marengo. Pamiętam jak dziś tę egzotyczną nazwę, przepis i chęć że kiedyś i ja je ugotuje. A oglądałam program namiętnie oczywiście tylko wtedy gdy byłam chora i nie szłam do szkoły. Był to mój ulubiony program, szkoda że nie przeczuwałam wtedy jak bardzo kuchnia będzie ważna w moim życiu.
Dzisiaj odtwarzam co jakiś czas ten przepis, z nostalgią wspominam ten odcinek i żałuje że nigdy nie spisałam przepisów ani że nie zachowały się w necie żadne odcinki. Zapraszam na moje wspomnienie...
Poulet Marengo, kurczak Marengo, pule Marengo
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 1/2 butelki wina białego półwytrawnego
- 200 g pieczarek
- słoiczek gęstego przecieru pomidorowego ok 100 g
- tymianek
- pietruszka
- woreczek ryżu 100 g
Pokroić kurczaka na paski lub w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki. Rozgrzać olej i masło na patelni, dodać kurczaka, podsmażyć. Zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić cebule i czosnek, podsmażyć, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, podsmażyć przez kilka minut. Dodać kurczaka, tymianek, wymieszać. Wlać wino i przecier pomidorowy. Gotować przez 20 minut.
W międzyczasie ugotować ryż. Odsączony dodać do potrawki, wymieszać. Posypać natką.
Wygląda przepysznie :) chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńHej, witam . Najlepsze jest to że powstało z całkiem przypadkowych składników które kucharz miał dostępne, no ale to on zdecydował jakich użyć proporcji. Bardzo dawno nie robiłam tego dania i muszę go znów zaserwować. Wielkie dzięki za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie przypadki są w kuchni najcemmiejsze! Ja uwielbiam czasem eksperymentować
Usuńwitam :)
OdpowiedzUsuńprzepis wygląda bardzo kusząco... mam tylko 1 pytanie. Ile porcji wychodzi z powyższych ilości składników?
w zależności ile jemy ;) ja gotuje na 3 osoby dorosłe osoby i ta patelnie na tyle starczyła, ale może starczyć dla 4 osób.
UsuńDzięki :)
UsuńCo to za jednostka miary słoiczek?
OdpowiedzUsuńfakt trochę to nieścisłe. chodziło mi o słoiczek wielkości 100 g.
UsuńPonieważ oglądałam w latach 90-tych ten program, przypomniała mi się nazwa Pule Marengo ( pięknie brzmi :)
OdpowiedzUsuńPuściłam wyszukiwarkę i czytam Pani wpis !
Zrobię na pewno.
Pozdrawiam
Ewa
Ooo fajnie, nie tylko ja ten program pamietam. A danie zrób koniecznie jest bardzo smaczne. Pozdrawiam.
Usuń