Rolada serowa

Karnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. 



Rolada serowa
  • 500 g sera gouda w kawałku
  • 300 g pieczarek
  • 350 g szpinaku
  • 2 trójkąty serka topionego
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła  



Ser powinien być szczelnie owinięty w folię, więc najlepiej zakupić kawałek sera firmowo zafoliowany.
W garnku zagotowujemy wodę. Garnek zdejmujemy z ognia i wkładamy do środka ser w folii. Przykrywamy i odstawiamy na 45 minut.  W tym czasie musi zmięknąć, by dać się łatwo formować.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy i osuszamy. Na dużej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła. Wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut, dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy razem, smażymy tylko by szpinak zmniejszył swą objętość. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy paprykę, mieszamy. Kiedy masa nie będzie już gorącą dodajemy 50 g masła i serki topione. Wszystko dokładnie razem ucieramy.
Miękki ser wyjmujemy z woreczka. Kładziemy na blat, stolnicę albo silikonową matę, a następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm. Na ser wykładamy przygotowaną masę, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku, dokładnie dociskając. Owijamy folią spożywczą oraz ściereczką i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc) by stężała. Gotową kroimy na cienkie plasterki. 



11 komentarzy:

  1. Mam ją w planach od tak dawna, że przestałam już liczyć... ;) Ale jakoś zabrać się za nią nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na przekąskę. Coś nietypowego na karnawałowe spotkanie ze znajomymi. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pewna, że wypróbuję. Wszystkie składniki są stworzone dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką roladę :) Często robię ją z pieczarkami i cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle szukam idealnego przepisu na serową roladę. Muszę wypróbować Twój.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam serowe rolady. Fajne jest Twoje nadzienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger