Stripsy a'la KFC

Były już skrzydełka hot wings a'la KFC, dzisiaj czas na piersi czyli stripsy. Metoda i składniki takie same jak w przypadku skrzydełek. Otrzymamy pyszne, chrupiące, domowe, niedietetyczne danie, ale za o wiele mniej niż w lokalu. I przede wszystkim - wiemy co jemy.



Stripsy a'la KFC

mięso:
  • 2 piersi z kurczaka (ok 1 kg)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
ciasto:
  • duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2- 1 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
dodatkowo:
  • mąka pszenna do panierki ok 1-1,5 szklanki
  • olej do smażenia    


Piersi umyć, osuszyć. Pokroić na paski. Przełożyć do miski i posypać solą, papryką oraz pieprzem cayenne. Wymieszać. Odstawić na 1h. 

Przygotować ciasto naleśnikowe: Do miski wbić jajko, dodać mąkę, mleko i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać albo mikserem albo rózgą, aż powstanie jednolite, gęste ciasto naleśnikowe z pęcherzykami powietrza.

Do miski z ciastem włożyć pokrojone piersi i wymieszać dokładnie, tak by każdy kawałek mięsa był nim przykryty. 
Do osobnej, głębokiej miski wsypać mąkę. W garnku z grubym dnem lub frytkownicy rozgrzać olej, tyle by wrzucone do niego mięso całe się w nim zanurzyło.

Smażenie: Paski piersi (po kilka na raz) w cieście wyjąć z miski, włożyć do miski z mąką, obtoczyć w niej, aby mąka je całkowicie pokryła i włożyć do gorącego oleju. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, w trakcie przewracając na drugą stronę, aż mięso będzie miało złoty kolor i będzie usmażone w środku.
Gotowe stripsy wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Smakują najlepiej z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym i frytkami. 




6 komentarzy:

  1. Przepięknie podane. Ulubione danie moich dzieci ;) konieczniez sosem czosnkowym.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli panierka jest chrupiąca,to napewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Zrobiłem dziś synowi na urodzinki , ma 4 lata i wciągal jak dorosły. Dla mnie pierwsza klasa , pyszne i proste. Gorąco polecam . Na koniec z reszty ciasta wyrzezbilem krążki cebulowe. Pyszota

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger