Wodzionka postna
Piątek więc dzisiaj dla odmiany postna tradycyjna śląska zupa. Tym bardziej, że wkrótce karnawał się skończy, zawita post i kiedyś na śląsku ta zupa była codziennością. Dlaczego nie dziś? Zresztą to zupa jest idealna na zimne dni, gdy się jest chorym albo ma kaca.
Wodzionka postna
- 3 kromki czerstwego chleba
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 litr wrzątku
- domowa vegeta albo kostka np. warzywna lub jarzynka domowa albo maggi
- natka pietruszki
Kromki chleba pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić bardzo drobno. Do garnka dać chleb, czosnek, sól, pieprz, vegete albo maggi, zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na chwile. Wlać do misek, posypać natką pietruszki.
W wersji tłustej do zupy dodać trochę smalcu ze skwarkami
Nigdy nie jadłam i nawet nie słyszałam o tej zupce!wygląda tak swojsko!!!
OdpowiedzUsuńto dawna ślaska zupa, bardzo stara.
Usuńa ja znam te zupke jeszcze z dziecinstwa... robie ja nieraz z dodatkiem przecieru pomidorowego lub z ogorkow kiszonych.. pycha no i z odrobina oleju..czy masla...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,mariah.
ciekawa kombinacja.
UsuńLoved it, thanks!
OdpowiedzUsuń