Brownie ze słono-karmelowym popcornem
Słony popcorn na słodkim cieście? Czemu nie. Powiem wam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Do tego mega słodka masa kajmakowa i ciasto jest nietypowym zaskoczeniem dla gości. Na poprawę humoru idealne. Chyba to będzie moje ulubione brownie.
Brownie ze słono-karmelowym popcornem
ciasto:
- 200 g cukru trzcinowego
- 175 g mąki pszennej
- 170 g dobrej gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamon w proszku
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 -1/2 opakowania popcornu solonego (tyle ile wam potrzeba)
- 1/2 szklanki śmietany kremówki (lub więcej w zależności od gęstości sosu)
- 1/2 puszki masy kajmakowej
Rozgrzać piekarnik do 180 °.
Składniki suche oprócz cukru połączyć w misce.
W garnuszku roztopić czekoladę i masło, wymieszać, dodać cukier i dokładnie wymieszać tak żeby się prawie rozpuścił. Zdjąć i odstawić do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszając masę rózgą lub trzepaczką wbijać po jednym jajku, wymieszać żeby się jajka nie ścięły. Całość przelać do suchych składników i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 22x30). Wlać ciasto do formy i wstawić do piekarnika na 25 minut. Gotowe wyjąć i odstawić do ostygnięcia zanim położymy popcorn.
Do garnuszka dodać masę kajmakową i śmietanę. Mieszać aż masa i śmietana się połączą i powstanie sos. Wierzch ciasta posmarować częścią sosu kajmakowego. Do reszty sosu dodać popcorn i obtoczyć go w sosie. Następnie wyłożyć popcorn na ciasto, przyklejając go do sosu kajmakowego. Odstawić do zastygnięcia masy i popcornu.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda z tym popcornem :)
OdpowiedzUsuńŚwietne jest ! Muszę kiedyś zrobić. Robiłam brownie z ryżem preparowanym, też było rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)