Makaron z kurczakiem i sosem z sera pleśniowego
Pomysł na ekspresowy obiad dla lubiących sery pleśniowe. Wystarczy dodać trochę sera do sosu ze śmietany i uzyska się ciekawy sos, idealny do makaronu i piersi z kurczaka. Obiad prosty, poza zakupem sera zazwyczaj wszystkie inne składniki zawsze mamy w domu. Polecam.
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 150 g sera pleśniowego np rokpol albo gorgonzola lub inny ulubiony
- 1/2 kieliszka wina białego wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1/2 szklanki śmietany 18 %
- 1/3 szklanki śmietany kremówki (niekoniecznie)
- świeże oregano
- sól
- biały pierz
- makaron np skrętki
- bazylia
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, al dente.
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Cebule i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Dodać kawałki piersi, szczyptę soli, pieprzu i posiekane oregano. Podsmażyć wszystko przez chwilę. Następnie wlać wino i smażyć jeszcze 3 minuty na małym ogniu. Dodać śmietanki i pokruszony ser, wymieszać. Całość gotować aż ser się całkowicie rozpuści. Doprawić do smaku oregano, solą i pieprzem. Włożyć do sosu ugotowany makaron i wymieszać. Na talerzu posypać posiekanym oregano lub bazylią.
Pysznie wygląda Twoje dani :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest mega, przepyszne jedzonko 🥰
OdpowiedzUsuń