Ośmiornica po grecku w winie

W jednym ze sklepów pewnej sieci handlowej kupiłam w ramach tygodnia portugalskiego ośmiornice. Nigdy jej wcześniej nie robiłam, ale jadłam w katowickiej włoskiej restauracji. Była zrobiona na grillu i była doskonała. Jako, że grilla nie mogłam obecnie użyć wykorzystałam grecki, klasyczny przepis na ośmiornice w winie z makaronem. Wyszła dobra, ale nie tak dobra jak tamta, dlatego następną zrobię właśnie pieczoną na grillu. A wy jeśli się pospieszycie jeszcze kupicie sobie taką ośmiornicę na niebanalny obiad. 



Ośmiornica po grecku w winie 
  • 1 kg czyszczonej ośmiornicy
  • 120 ml oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowy  
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 gałązki tymianku
  • 150 ml szklanki wytrawnego wina (białego lub różowego)
  • 100 ml słodkiego wina białego
  • puszka (400 g) obranych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • makaron
  • natka pietruszki



Jeśli kupimy oczyszczoną ośmiornice to ten etap mamy za sobą, jeśli nie to należy ją oczyścić: zdjąć osłonę i wyrzucić. Wyciąć oczy i czarny otwór czyli dziób.


Ośmiornicę opłukać pod zimną i bieżącą wodą przez kilka minut, osuszyć. Pokroi na kawałki. 


Cebule i czosnek drobno pokroić. Wlać oliwę do garnka, rozgrzać, dodać cebulę i czosnek, zeszklić na oliwie. Dodać ośmiornicę, smażyć chwilę aż zmieni kolor z szarego na różowy. Dodać przyprawy. Wlać oba wina, gotować przez kilka minut aż się płyn zredukuje o połowę. Następnie dodać pomidory z puszki i wodę. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez ok. godzinę. 
Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Osobno ugotować makaron, z którym podamy ośmiornicę. Talerz posypać posiekaną natką.


4 komentarze:

  1. Dopiero zjedliśmy swoją a Twoja wygląda smakowicie. Może skusze się na jeszcze jedną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda że to biedne mięso męczysz aż godzinę, gdzie po 30-40 minutach gotowania mrożona ośmiornica jest najlepsza. Reszta jest OK.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za cenną uwagę, następnym razem skrócę czas gotowania.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger