Surówka z kapusty i pora
Chora jestem wiec wybaczcie że nie chce mi się wstawiać bardziej skomplikowanych i ambitnych przepisów, ale myślę że proste surówki do zimowych obiadów też się przydadzą, tym bardziej, że często omijamy to co jest najprostsze, najłatwiejsze i najczęściej znajduje się w lodówce. Dlatego polecam surówkę z dwóch składników pora i kapusty, która świetnie nadaje się do obiadu, kolacji czy tez jako dodatek do kanapki np burgera. Prosto i nieskomplikowanie.
Surówka z kapusty i pora
- 1/3 główki białej kapusty
- 1 por duży
- natka pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka octu winnego z jabłek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- szczypta cukru
- opcjonalnie łyżka majonezu
Kapustę i pora umyć, poszatkować na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze.
W miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do warzyw i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.
W miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do warzyw i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać.
z musztardką, mniam. Uwielbiam pory
OdpowiedzUsuń