Surówka z kapusty i pora

Chora jestem wiec wybaczcie że nie chce mi się wstawiać bardziej skomplikowanych i ambitnych przepisów, ale myślę że proste surówki do zimowych obiadów też się przydadzą, tym bardziej, że często omijamy to co jest najprostsze, najłatwiejsze i najczęściej znajduje się w lodówce. Dlatego polecam surówkę z dwóch składników pora i kapusty, która świetnie nadaje się do obiadu, kolacji czy tez jako dodatek do kanapki np burgera. Prosto i nieskomplikowanie. 



Surówka z kapusty i pora
  • 1/3 główki białej kapusty 
  • 1 por duży 
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka octu winnego z jabłek 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól
  • szczypta cukru
  • opcjonalnie łyżka majonezu


Kapustę i pora umyć, poszatkować na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze. 
W miseczce wymieszać składniki sosu. Sos wlać do warzyw i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem ponownie wymieszać. 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger