Babka na piwie cytrynowym z makiem
Święta wielkanocne tuz tuż dlatego czas najwyższy pomyśleć o świątecznych wypiekach, babach których na naszym stole nie może zabraknąć. Dlatego dzisiaj proponuje wam babkę piwna bo z dodatkiem piwa cytrynowego i maku. Fajna, delikatna, aromatyczna i zdecydowanie najlepsza drugiego dnia po upieczeniu. Polecam.
Babka piwna cytrynowa z makiem
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jasnego piwa cytrynowego
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki startej skorki cytrynowej
- 3 łyżki maku
- 1 szklanka (120 g) cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 1-2 łyżki piwa cytrynowego
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawać mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Następnie powoli wlewać olej. Zmniejszyć obroty miksera i wlać piwo oraz sok z cytryny. Miksować do momentu, aż całość dobrze się połączy. Na koniec dodać mak i skórkę cytrynową. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremki z kominkiem na babkę. Jeśli mamy tradycyjną metalową lub teflonową to należy ją najpierw wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub mąką, jeśli silikonową to nie trzeba nic robić tylko wlać ciasto. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Ostudzoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową.
Polewa: składniki dokładnie wymieszać ze sobą.
wygląda bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuń