Biała kiełbasa domowa
Święta bez domowej białej kiełbasy nie istnieją. Domowa, bez konserwantów, wg zasady wiem co jem, taka na której można ugotować pyszny żurek to najlepszy element świątecznego śniadania. A wspólne robieni kiełbasy to rodzinna więź, to ważny element przygotowań, bo tak smakuje Wielkanoc.
Przepis znalazłam u Margarytki.
Biała kiełbasa domowa
- 2 kg wieprzowiny łopatki
- 1 kg boczku lub podgardla
- 1 kg wołowiny
- 8 g cukru (po 2 g na 1 kg mięsa)
- 8 g czarnego pieprzu świeżo zmielonego (po 2 g na 1 kg mięsa)
- opakowanie majeranku
- główka czosnku
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 56 g soli peklowej (po 14 g na 1 kg mięsa)
- 1,5 do 2 szklanek zimnej przegotowanej wody (lub więcej)
- jelita wieprzowe solone
Mięso pokroić na kawałki. Łopatkę i wołowinę zmielić na maszynce o dużych oczkach ok 8 mm, natomiast boczek lub podgardle na średnich ok 5 mm razem z czosnkiem. Kolendrę utrzeć w moździerzu. Mięso wymieszać, dodać cukier, pieprz, roztarty w rękach majeranek, kolendrę, sól i wodę. Wyrabiać rękoma aż masa stanie się kleista. Miskę z masą przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
Jelita zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Wypłukać z soli. Jelita nałożyć na lejek do robienia kiełbasy nałożony na maszynkę do mięsa. Końcówkę jelita zabezpieczyć na końcu wiążąc z zapałką. Mięso nakładać do maszynki i napełniać jelita, pilnując aby nie nadziewać ich zbyt ściśle, bo mogą pęknąć w trakcie nakładania i podczas gotowania. Kiełbaski oddzielać od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Kiełbasę powinniśmy odstawić w chłodne miejsce na dzień by lekko obeschła przed gotowaniem.
W dużym garnku podgrzać wodę do temp ok 80 stopni C,włożyć całą kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścić do podniesienia się temperatury wody. Parzyć kiełbasę przez ok 25 min, wtedy kiełbaska powinna być gotowa. Wodę z parzenia kiełbasy można wykorzystać do przygotowani świątecznego żurku.
U nas zawsze na święta jest domowa kiełbasa. Nie wyobrażam sobie bez niej świąt. Twoja apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo. pozdrawiam.
Usuń