Cebularze z makiem
Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu "Wypiekanie na śniadanie" w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo że przepis nie jest całkiem oryginalny mam nadzieję, że nie odbiegał za dużo od oryginału. Właściwie to był bardzo udany wypiek i następnym razem dodam zdecydowanie więcej maku. Autorem tego wypiekania był Paweł z bloga "Pieczenie chleba". Zapraszam do wspólnego pieczenia, bo taki cebularz to idealne drugie śniadanie w szkole dla twojego dziecka.
Cebularze z makiem
farsz:
- 5 dużych cebul
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżeczki maku
- 500 g mąki
- 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1 jajko do posmarowania
Świeże drożdże mieszamy z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy aż rozczyn podrośnie.
W garnuszku rozpuszczamy masło. Do misy miksera dodajemy mąkę z solą, wyrośnięty rozczyn, masło, mleko, jajko, mieszamy wszystko za pomocą haka chlebowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto tak, by odstawało od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Cebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i dzielimy na 14 równych części. Każdą część wałkujemy na owalny placek. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym dnem szklanki robimy wgłębienie. Na środek każdego placka dajemy porcję cebuli. Rozmąconym jajkiem smarujemy brzegi placka. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby podrosły. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st do zarumienia przez 20 minut.
a ze mną piekli:
Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it
Agnieszka z Aga w kuchni
Paweł z Pieczenie chleba i inne przepisy
Lidia z Facebooka
Lidia z Facebooka
Bożena z Moje kucharzenie
Marzena z Kulinarne Szaleństwa Mamusi
Nina z Gotuj - Sam
Paulina z Smaczne przepisy
Iwona z Blogotowanie
Katarzyna Ulubione przepisy
Dorota z Moje małe czarowanie
Wyglądają niezwykle apetycznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladają! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie..
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie Twoje cebularze prezentują się apetycznie
OdpowiedzUsuńPieknie sie Pysznia na tym cudnym talerzu, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszły, dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNo jasne, że to lubelski znak!!! a jaki pyszniutki!!!! mimo iż mamy cebularzy pod dostatkiem, ciągle i nieustannie je uwielbiamy
OdpowiedzUsuń