Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
W ramach w kolejnego "Wypiekania na śniadanie" na warsztat został wzięty chlebek nadziewany szpinakiem i fetą pochodzący z książki Women's Weekly "The Baking Collection". Przyłączyłam się bo i słusznie, bo wypiek jest wart uwagi. Zrobiłam go z małymi zmianami dodaj więcej sera różnych gatunków. Idealny na kolacje czy przekąskę, bardzo smakował mojej córce i okazał się smaczny, nawet dla tych którzy nie przepadają za szpinakiem. Polecam.
Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 250 g szpinaku baby
- ząbek czosnku*
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
- 300 g przesianej mąki pszennej (dałam 280 g)*
- 80 g mąki razowej (dałam 100 g przesianej mąki chlebowej typ 750)*
- 120 g grubo tartego parmezanu
- 250 ml maślanki plus łyżka dodatkowo
- 1 jajko
- 60 g sera feta pokruszonego
- 40 g sera gouda grubo startego*
- krążek mały sera camembert*
- 2 łyżki czosnku granulowanego*
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu*
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli do ciasta
Rozgrzać olej na patelni, cebule drobno posiekaj, smażyć cebulę aż zmięknie, dodać umyty, osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, biały pieprz i smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie. Gdy ostygnie odcisnąć nadmiar płynu i połączyć go z ziołami.
Rozgrzać piekarnik do 200 st., wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Przesiać obie mąki do miski, wmieszać połowę parmezanu, zrobić dziurkę na środku mąkę i wbić w nią jajko, dodać sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagnieść lepkie ciasto. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt 20x30. Posypać ciasto czosnkiem granulowanym, rozprowadzić na wierzchu szpinak pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać masę pokruszoną fetą, resztą parmezanu, serem goudy i kawałkami sera pleśniowego. Dokładnie zrolować i umieścić na blasze. Za pomocą ostrego noża poprzekrawać wierzch ciasta na osiem plasterków nie przecinając do końca. Posmarować odrobiną maślanki i piec 40 minut. Ostudzić przed podaniem.
A piekli ze mną:
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Nina z bloga Gotuj sam
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Jagoda z bloga Magia w kuchni
Joanna z bloga Grunt to przepis
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Kasia z bloga Mia cucina
Pyszny dodatek różnych serów. Dzięki za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńTwój chlebek wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne wypiekanie !
o super, troche zmian a chlebek pyszny nadal. Dzieki za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada! I ta cudownie wypieczona skorka! poezja)) Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńale fajniutki - dziękuję za wspólne pieczenie ;-)
OdpowiedzUsuńa zamiast świeżego rozmarynu można dodać suszony? nie zmieni to walorów smakowych?
OdpowiedzUsuńmożna dać, tylko rozetrzyj go w palcach sypiąc na ciasto by uwolnić zapach i smak.
Usuń