Czerwona kapusta zasmażana
Czerwona kapusta duszona, zasmażana to musi być polski wynalazek., to idealny dodatek w kuchni polskiej do wszelkich kotletów, klusek. Wystarczy dodać jej odrobinę słodyczy i kwasowości a odwzajemni się pysznym, idealnym smakiem. Klasyka i prostota.
Czerwona kapusta zasmażana
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżka octu balsamicznego (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku ok 1 łyżeczki
- garść rodzynek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
Czerwoną kapustę poszatkować. Cebule i czosnek drobno pokroić, rozgrzać olej w rondlu, zeszklić na nim warzywa. Włożyć do garnka kapustę i cebulę, zalać niewielką ilością gorącej wody, tylko tyle by przykryła kapustę, dodać cukier, sól, pieprz do smaku, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i rodzynki. Gotować na małym ogniu 30 minut. Jeśli woda wyparuje to odrobinę podlać wodą. Po uduszeniu do smaku dodać ocet jabłkowy i balsamiczny lub sok z cytryny. Wymieszać, przykryć. Poddusić jeszcze 5 minut.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ma się zrobić złota zasmażka. Dodać ją do kapusty i wymieszać. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.
moje smaki :)
OdpowiedzUsuńmało popularna jest u mnie kapusta czerwona, bo moje chłopaki nie lubią. Moja mama natomiast często ja robiła,a ja chetnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńuwielbiam tak przygotowaną kapustę :)
OdpowiedzUsuńa ja robię to nie na oleju ale na smaczyku gęsim ;-))
OdpowiedzUsuńgęsi smalczyk zdecydowanie poprawia smak.
UsuńJa tez uwielbiam czerwona kapustę jest nawet ulubionym dodatkiem do kanapek na śniadanie bądź kolację , ale ja robie ja z boczkiem wędzonym.
OdpowiedzUsuńz boczkiem jest najlepsza. pozdrawiam.
Usuń