Harynczorka zupa śledziowa

Zupa śledziowa.. brzmi nieciekawie, prawda? ... a jednak okazuje się że takie danie jest i może być całkiem smaczne. Ma nietypowy smak, inny od dań śledziowych, które jadłam do tej pory. Jest interesująca. Pomysł na tę zupę znalazłam wśród przepisów Remigiusza Rączki jako wielkanocną zupę z regionów Wodzisławia. Dla reszty Polski znana jest jako zupa śledziowa. Zupa jest postna wiec idealnie nadaje się na Wielki Tydzień. Polecam.


Harynczorka - zupa śledziowa
  • 1/2 kg śledzia a'la matias
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawa warzywna np. domowa „vegeta”
  • 1/2 l słodkiej śmietany
  • 2 łyżki octu


Śledzie zalewamy wodą i moczymy przez min. 3 h. Gotujemy około 1 l wody z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i pokrojonej w piórka cebuli przez około 10 minut. Następnie odstawiamy, przyprawiamy do smaku pieprzem, przyprawą warzywną np domową "vegetą", cukrem i octem. Raczej nie solimy, bo śledzie są już słone. Na koniec do ugotowanej zalewy z octem dodajemy powoli śmietanę, mieszamy, ale już nie gotujemy. Śledzie kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ugotowanej zalewy. Podajemy na ciepło lub zimno z ziemniakami z wody.


10 komentarzy:

  1. Jedna z moich ulubionych zup :-) Tylko u nas bez vegety, nawet tej domowej. I zawsze na zimno. Gościła u nas minimum 2 razy w miesiącu, ale "na swoim" daaawno jej już nie robiłam, więc trzeba będzie nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Troche wzdrygnelam sie na mysl o zupie sledziowej, ale wyglada calkiem pysznie; pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt brzmi dziwnie i może przerazić. ale smakuje, naprawde.

      Usuń
  3. To też zupa mojego dzieciństwa ,(smaczna i ulubiona) robię ją do tej pory na wigilię, na Wielki post ...
    A ja myślałam że u nas z biedy tak mama robiła , z ziemniakami w skórkach , a to widzę znana zupa ...
    Pozdrawiam serdecznie ...Dobrze ze ten przepis tu jest ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi milo :) pozdrawiam i proszę zaglądać częściej.

      Usuń
  4. u mnie w domu daje się kwaśną śmietanę i odrobinę ostrej musztardy, żadnej wegety, spróbuj, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona zupa.obowiazkowa na wigilii.u mnie bez vegety (ale nastepnym razem dorzuce). Z osobno ugotowanymi ziemniakami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o proszę, czyli jest spożywana zgodnie z tradycją. pozdrawiam.

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger