Kapusta kiszona smażona
Smażona kapusta to klasyk, zarówno do obiadu na dzień powszedni jak i od święta. Każdy ma swój ulubiony sprawdzony przepis, mam i ja. Zapraszam na moją prostą wersję smażonej kapusty z domowej kiszonej kapusty z beczki.
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1-2 cebule
- ok szklanki wody
- domowa vegeta do smaku lub sól
- pieprz do smaku
- 2 liście laurowy
- 3 ziela angielskie
- masło 1-2 łyżki
- olej rzepakowy
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni z olejem, przełożyć do miseczki. Kapustę odcedzić, pokroić, włożyć na tłuszcz po smażeniu cebuli, dolać trochę oleju, podsmażyć, przyprawić pieprzem, solą lub vegetą i smażyć przez jakieś 5 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, wymieszać, podlać wodą i dusić około 30 minut na małym ogniu. Następnie dodać podrumienioną cebulę, masło, wymieszać, podgrzać przez 2 minuty. Doprawić do smaku.
Jej, uwielbiam kiszona zasmażaną :) Już wiem co zrobię z resztki kapusty :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
polecam .
UsuńUwielbiam :) Jutro zrobię ! Czasem robię wg przepisu mojej prababci, taką z kaszą jęczmienną. Do gotującej się kapusty dodaję garstkę kaszy i tak gotuję, wychodzi pyszna, taka kleista i łagodna w smaku, polecam.
OdpowiedzUsuńo kasza to dobry pomysł.
Usuń