Makaron, jarmuż, brokuł i sos serowy


Oswajania jarmużu ciąg dalszy.. dzisiaj w połączeniu z makaronem, brokułem i sosem serowym z trzech serów. To zresztą doskonały pomysł na szybki obiad, bez użycia gotowców, bo przecież taki sos to bardzo prosta sprawa jakich użyjecie serów to już wasza dowolna inwencja. Warto połączyć delikatne z ostrymi by smak były ciekawszy. Danie jest pyszne, wiosenne, jarmuż świetnie się w nim odnalazł.  



Makaron, jarmuż, brokuł i sos serowy
  • brokuł
  • 100 g jarmużu
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g śmietany 18%
  • łyżka masła
  • płaska łyżka mąki 
  • 1 do 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 50 g sera ementalera lub goudy
  • mały okrągły camembert 
  • 125 g bryndzy kremowej
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • 1/3 paczki makaronu penne

Brokuł kroję w różyczki i wrzucam do osolonego wrzątku. Gotuje około 5 minut. Odcedzam, wrzucam do lodowatej wody. Makaron gotuję al dente. Odcedzam. Pierś kroję w mała kostkę, posypuję pieprzem i solą, obsmażam na oleju. Zdejmuję z patelni. Na patelni rozgrzewam masło, dodaje mąkę, mieszam, zasmażam, wlewam stopniowo zimne mleko mieszając cały czas rózgą aż zrobi się sos beszamel, następnie dodaję śmietanę, mieszam. Do sosu dodaję pokrojone sery, sól, pieprz do smaku, mieszam aż się rozpuszczą. Skórkę z camemberta, która się nie roztopi można wyłowić. Do sosu wrzucam piersi, brokuły, jarmuż, makaron, mieszam wszystko dokładnie, ponownie podgrzewam przez 1-2 minuty. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem.  






2 komentarze:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger