Mazurek waflowy jak piszinger

Nastał czas mazurów. Przedstawiam dzisiaj bardzo proste rozwiązanie dla tych którzy chcą mieć mazurka ale im nie wychodzi. Myślę że zrobienie mazurka z piszingera będzie dobrym rozwiązaniem. Wystarczą gotowe wafle, masa czekoladowa, można użyć gotowej masy np kajmakowej z puszki, polewa i mazurek gotowy. 



Mazurek waflowy jak piszinger
  • 5 wafli (andrutów) lub więcej jeśli ma być wyższy
do przełożenia:
  • powidła śliwkowe lub czekośliwka (u mnie) 
  • opcjonalnie zamiast masy czekoladowej gotowa masa krówkowa czyli kajmak
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżka ekstraktu waniliowego
polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka masła


Do przełożenia wafli użyłam powideł i masy czekoladowej. Przygotowanie masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Nadal miksując do masy wlewać stopniowo przestudzoną czekoladę, dodać ekstrakt, miksować aż masa zgęstnieje. 
Dolny wafel posmarować masą czekoladą, przykryć drugim waflem, posmarować go powidłami, przykryć trzecim waflem, ponownie masa czekoladowa, czwarty wafel, powidła i przykryć wszystko piątym waflem. Całość obciążyć mocną np deską lub książkami i wstawić do lodówki na noc, dzięki temu wafle się nie wygną.
Następnego dnia przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i masło, wymieszać. polewą posmarować z każdej strony wafle. Udekorować migdałami, orzeszkami, czym tylko chcemy. Odstawić do ostygnięcia polewy. Pokroić na kawałki.



15 komentarzy:

  1. Uwielbiam piszingera, wygląda na to że mazurek pierwsza klasa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam ! Cudny i pyszny.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wafle rozmiękły na mokrą gumę buee :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no cóż trochę to dziwne wczoraj przepis a dzisiaj już zrobiony, trochę szybko. może wafle były najtańsze, cienkie, kiepskiej jakości, albo za dużo masy zostało dodane lub polewa była za rzadka.

      Usuń
  4. Jutro przystępuję do robienia :) Mam nadzieję, że wyjdzie, mam powidła śliwkowe i masę krówką, więc powinno szybko pójść :) Ostatnio robiłam chałkę z Pani przepisu i wyszła, więc teraz też mam nadzieję, że moje kulinarne możliwości są wystarczające :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo sie ciesze i mam nadzieje ze sie uda. moze ci się uda sie zrobić zdjęcie finalnego mazurka i mi podesłać ?

      Usuń
    2. Postaram się pamiętać o zdjęciu. Już siedzi w lodówce, jutro będzie polewany czekoladką :)

      Usuń
    3. Udał się :) Tylko nie wiem jak Pani wysłać zdjęcie, gdzie je zamieścić?

      Usuń
    4. proszę wysłać na bernika@o2.pl umieszczę na FB. super. Wesołych Świąt!

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger