Męskie domowe hamburgery z frytkami

Wczoraj obiad serwował mąż, postanowił uraczyć nas domową kuchnią amerykańską, czyli hamburgerami z frytkami. Wyszły pyszne, mięso było soczyste, aromatyczne, idealne. Jedynie kupne frytki to był mały zgrzyt ale nie wymagajmy już za dużo. To i tak było o wiele za dużo pysznych kalorii.




Męskie domowe hamburgery z frytkami
  • 1 kg mięsa wołowego łopatka lub antrykot
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • do smaku pieprz grubo mielony
  • do smaku sól
  • żółtko jajka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry indyjskiego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka kropel tabasco
  • bułki
  • dodatki: ser, sałata lodowa, pomidor, ogórek, opcjonalnie frytki
sos: 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon



Mięso  zmielić najlepiej maszynką ręczną lub mechaniczną, na sitku nr 8. Ważne by maszynka była bardzo zimne, więc chwilę zmrozić elementy metalowe. W misce wyrobić mięso z żółtkiem, drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tabasco, pieprzem i przyprawami. Nie solić. Nie ugniatać za długo, mięso ma być napowietrzone. Uformować płaskie kotlety po ok 200 g każdy.
Kotlety z wierzchu posmarować delikatnie olejem i usmażyć na patelni beztłuszczowej lub na grillu po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić, odstawić na 2 minuty by odpoczęły. 

Bułki przekroić. Spód posmarować sosem, położyć warstwami ułożyć dodatki i mięso. Przykryć górą bułki. Podać z sosem i frytkami.

Sos: składniki sosu wymieszać ze sobą. Doprawić wg smaku. Burgery zostały podane z sosem i frytkami, niestety niedomowymi. 




6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger