Okrągłe chałki
Dzisiaj kolejny raz uczestniczyłam w akcji wspólnego Wypiekania na śniadanie. Już jakiś czas temu chciałam upiec okrągłe chałki, które znalazłam na amerykańskich stronach, które de facto są żydowskimi challah i ten właśnie pomysł podsunęłam autorom Wypiekarni, zaakceptowali go, dzięki czemu na wielu blogach możecie podziwiać nasze chałkowe wypieki. Chałki są delikatne, inne niż nasze, a samo zaplatanie wcale nie okazało się takie trudne, mimo pierwszego wrażenia. Myślę, że na Wielkanoc ten przepis przyda się wam idealnie. Ja zrobiłam z połowy porcji na naszą trójkę. Wystarczyło. Oczywiście możecie użyć innego swojego sprawdzonego przepisu, ale polecam te formę zaplatania chałek. Źródło.
Okrągłe chałki
- ok 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka suchych drożdży 7g
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1 łyżka soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanki pełnoziarniste mąki (ja użyłam tylko pszennej)
- 1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
W dużej misce wymieszać drożdże z ciepłą wodą. Dodać miód, olej, 3 jajka i sól. Wymieszać, następnie dodawać mąkę porcjami po jednej filiżance cały czas mieszając aż się utworzy jednolite zwarte ciasto. Można je wyrobić mikserem za pomocą haka albo rękoma na omączonym blacie. Wyrabiać około 8-10 minut. Zagniecione ciasto ma być gładkie i elastyczne, nie kleić się. Miskę wysypać mąkę, włożyć ciasto, przykryć folią lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcemy zrobić mniejsze bułki chałki to podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść chałki jak na poniższych rysunkach.
Pomoc i zdjęcie do zaplatania chałek z bloga Creative jewish mom lub
możecie zobaczyć na filmie jak to wykonać. Dodam że jest bardzo pomocny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Rozmącić pozostałe jajko i posmarować nim bułki. Posypać makiem lub sezamem.
A piekli ze mną:
Paweł z bloga Chleby.info
Nina z bloga Gotuj sam
Basia z bloga Życie w apetycie
Małgosia ze Smaki Alzacji
Dorota z Moje małe czarowanie
Kamila z Życie ze smakiem
Lucyna z bloga Gotowanie i pieczenie
Ewelina ze bloga Stylowa kuchnia
Monika z bloga Matka wariatka
Kinga z bloga Małe kulinaria
Kasia z bloga Mia cucina
Alina z bloga Ala piecze i gotuje
Przeslicznie wygladaja! Dziekuje za wspolne wypiekanie))
OdpowiedzUsuńMega fajny pomysł na śniadanie! u mnie nadziane serem :-) dzięki za wspólne pieczenie i mam nadzieje że to Twoje nie ostatnie!
OdpowiedzUsuńfajnie że znalazłas ten przepis, dzięki wielkie za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie udało Ci się je zawinąć :) ja postawiłam na jedną dużą. Dziękuję za wspólne śniadanie :>
OdpowiedzUsuńMa piękny kształt :)
OdpowiedzUsuńDzięki i za przepis (choć będę modyfikować) i za obrazkową instrukcję, dzięki niej okazało się, że zaplatanie jest całkiem proste :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe chałki :) dzięki za wspólne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńChałeczki jak malowane, dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńAle cudne:-) Naprawdę bardzo żałuję, bo tak chciałam upiec z Wami. Obiecuję , że je upiekę:-)
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wyglądają tak zaplecione :)
OdpowiedzUsuńŚliczne chałki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńdziekuje wszystkim za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym zrobić te chałki na Wielkanocne sniadanie, podobnie jak chleb z cebulką i pieprzem, gdy upiekę je wieczorem w sobotę to przykryć je sciereczka czy czyms zawinać aby do Wielkanocnego sniadania były mięciutkie? Pytanie jeszcze techniczne: oba wypieki piec góra- dół?
Usuńgrzałka góra - dół. wystarczy szczelnie owinąć ściereczką.
UsuńWitam. Tej mąki dać wiec 8 szklanek razem?
OdpowiedzUsuńjeśli tylko pszenna to 8 szklanek.
Usuń