Paprykowa biała kiełbasa
Ostatnio pokazywałam jak zrobić zwykłą białą kiełbasę na święta, dzisiaj proponuje jej odmianę czyli kiełbasę wzbogaconą o dodatek papryki wędzonej, dzięki czemu otrzymałam wędlinę paprykową. Idealnie nadaje się na świąteczną kolacje, do sałatki jarzynowej czy np na grilla.
Kiełbasa biała paprykowa domowa
- 2 kg wieprzowiny łopatki
- 1 kg boczku
- 1 kg wołowiny
- 1/2 kg podgardla
- główka czosnku
- opakowanie majeranku
- łyżka igieł rozmarynu suszonego
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 3 łyżki papryki czerwonej (np. wędzonej)
- łyżka ostrej papryki czerwonej
- 2-3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- łyżka cukru
- 70 g soli morskiej
- ok 3 szklanek wody przegotowanej ostudzonej
- jelita wieprzowe solone
Mięso pokroić na kawałki. Łopatkę i wołowinę zmielić na maszynce o dużych oczkach ok 8 mm, natomiast boczek lub podgardle na średnich ok 5 mm razem z czosnkiem. Kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Mięso wymieszać, dodać cukier, pieprz, kolendrę, rozmaryn, roztarty w rękach majeranek, paprykę, cukier, sól i wodę. Wyrabiać rękoma aż masa stanie się kleista. Miskę z masą przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
Jelita zalać wodą i wymoczyć przez kilka godzin. Wypłukać z soli. Jelita nałożyć na lejek do robienia kiełbasy nałożony na maszynkę do mięsa. Końcówkę jelita zabezpieczyć na końcu wiążąc z zapałką. Mięso nakładać do maszynki i napełniać jelita, pilnując aby nie nadziewać ich zbyt ściśle, bo mogą pęknąć w trakcie nakładania i podczas gotowania. Kiełbaski oddzielać od siebie obracając je wokół własnej osi, każdą w przeciwnym kierunku. Kiełbasę powinniśmy odstawić w chłodne miejsce na dzień by lekko obeschła przed gotowaniem.
W dużym garnku podgrzać wodę do temp ok 80 stopni C,włożyć całą kiełbasę i zmniejszyć ogień tak aby nie dopuścić do podniesienia się temperatury wody. Parzyć kiełbasę przez ok 25 min, wtedy kiełbaska powinna być gotowa. Można także upiec np na grillu lub patelni.
Domowa - najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńSuper! Pierwsze domowa kiełbasa dopiero przede mną, ale ten przepis i dodatek wędzonej papryki bardzo mi odpowiadają :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Tosia.