Zielono mi czyli koktajl z jarmużu i owoców

Wiosna to czas kiedy otuleni zimowym tłuszczykiem bardzo chcemy schudnąć. Chętnie sięgamy po wszelakie diety, ruszamy na siłownie, faszerujemy nasz organizm białkiem, proteinami, witaminami. Warzywno-owocowe koktajle to pyszna dawka witamin, białka, to idealne drugie śniadanie, czy wzmocnienie organizmu po ćwiczeniach. A że dzisiaj jest Dzień Św. Patryka patrona Irlandii, zielonej krainy postanowiłam z tej okazji połączyć obie te rzeczy i przygotować właśnie taki zdrowy koktajl z oswajanym przeze mnie ostanio jarmużem. Niech przyświeca nam dzisiaj hasło Zielono mi. Wpis dodaje do akcji u Pinkcake.






Zielono mi czyli koktajl z jarmużu i owoców
  • 140 ml kefiru 0% lub 1,5 % tłuszczu (lub jogurtu naturalnego)
  • 1-2 mandarynki
  • banan
  • 50 g liści jarmużu 


Banana i mandarynki obrać ze skóry, pokroić na kawałki. Do miksera włożyć owoce, jarmuż i schłodzony kefir. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Koktajl wlać do szklanek i wypić schłodzony zaraz po przygotowaniu.



10 komentarzy:

  1. wygląda prześlicznie choć muszę się przyznać, że jarmużu do tej pory nawet nie spróbowałam...:P

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny koktajl i jaki piekny kolor

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jarmuż! Choć na surowo mój blender nie za bardzo daje mu radę.
    Dziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. też ostatnio jestem fanką koktajli z jarmużem

    OdpowiedzUsuń
  5. jarmuż w takim zestawieniu na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o, muszę dorwać jarmuż. Mam na niego ostatnio taką ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie dziś również koktajl z jarmużem w roli głównej. Samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę w końcu spróbować tego zielonego cuda, nie próbowałam jeszcze jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam jeszcze jeden zielony koktajl: banan, kiwi, świeże liście szpinaku i odrobinę soku pomarańczowego. Pycha

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger