Chipsy z jarmużu z patelni
Zdrowa, warzywna przekąska z liści jarmużu to chipsy. Upieczone liście jarmużu smakują wybornie, trochę jak popcorn, trochę jak prażone migdały. Idealnie nadają się jako dodatek do zup czy przekąsek. Polecam.
- 100 g liści jarmużu
- oleju rzepakowy
- sól np himalajska
Liście jarmużu dokładnie umyć, odciąć łodygę, a liście osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na mniejsze części. Jeśli mamy kupioną paczkę jarmużu to tylko oderwać twarde kawałki łodygi. Rozgrzać patelnie najlepiej teflonową. Zmniejszyć ogień, ułożyć porcję jarmużu, skropić olejem i posypać solą. Smażyć prawie cały czas obracając liście i potrząsając patelnią. Są gotowe gdy liście są chrupiące i zaczną brązowieć.
To musi byc pyszne:))
OdpowiedzUsuń