Chlebki pita

Chlebek pita to idealne pieczywo do kebabu. Dobrze wyrobione ciasto, napowietrzone chlebki, dzięki czemu podczas pieczenia powstaje w środku specyficzna kieszonka. Wystarczy pyszne nadzienie mięsne, warzywne i mamy nie tylko pyszną przekąskę, obiad czy kolacje. Idealne na każdą porę roku. 
Źródło



Chlebki pita
  • 3 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli



Drożdże rozpuścić w 1/4 ciepłej wody i odstawić na 5 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, można za pomocą miksera z hakiem do ciast, aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 6-8 równych części. Uformować kulki i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i zostawić do podrośnięcia na około 40 min. Nagrzać piekarnik do 220 C, włożyć blachę z pitami i piec około 10 min do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i zostawić do wystudzenia. Przekroić i napełnić farszem. 


3 komentarze:

  1. Wyglądają genialnie. Muszę wypróbować koniecznie szczególnie że mój facet uwielbi kebaby w tych chlebkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile to gram mąki? z góry dziękuję za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ten przelicznik http://pieczarkamysia.blox.pl/strony/przelicznik.html czyli 1 szklanka mąki pszennej to 170 g co oznacza że 3 szklanki = 510 g. a 1/4 z 170 g to 43 g, czyli razem to ok 555 g

      Usuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger