Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami
Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już truskawki (chociaż to nie te co latem) to można je wykorzystać na tę Wielkanoc. Z kremem cytrynowym będzie to idealne połączenie. Zapraszam.
Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami
ciasto kruche:
- 160 g mąki pszennej
- 90 g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 opakowania 18 proc. śmietany (ja dałam mniej)
- dżem truskawkowy
- truskawki
- płatki migdałowe
- karmel
- liście mięty
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pokrojone masło, cukier i jajko. Ciasto zagnieść i uformować w kulę. Następnie włożyć do lodówki na ok 30 min. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę (u mnie 22 x 30) wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno blaszki razem z bokami. Wstawić do piekarnika i piec ok 20 min aż się zarumieni. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie wierzch posmarować dżemem na to wyłożyć krem cytrynowy.
Krem: Żółtka wymieszać z cukrem i ubić trzepaczką tak, by zgęstniały i zbielały. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie, dokładnie wymieszać. W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, wyłączyć. Dolać trochę gorącego mleka do żółtek (żeby krem się nie zważył), dokładnie wymieszać i połączyć z mlekiem w rondelku. Na bardzo małym ogniu podgrzewać masę (nie ma prawa się zagotować) stale mieszając, aż mocno zgęstnieje (ok. 10 min). Gdyby przypadkiem powstały grudki, można krem rozetrzeć mikserem. Z połówki sparzonej cytryny wycisnąć sok. Śmietanę i sok wymieszać z masą. Krem zostawić do ostygnięcia, a następnie posmarować kremem.Kremu wychodzi trochę więcej wiec można go spożytkować do innego deseru.
Na wierzch ułożyć kawałki truskawek, listki mięty, przyprażone na suchej patelni płatki migdałowe i skropić karmelem.
Karmel przygotować wsypując 3 łyżki cukru na suchą patelnie i podgrzewając patelnie stopić cukier na ciemny karmel.
Pyszny! Najlepsze życzenia świąteczne!
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńAleż musiał być pyszny:-) Życzę pogodnych, radosnych i smacznych Świąt Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuńdziękuję.
UsuńWygląda bardzo ładnie, kolorowo i wiosennie :) Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńdziękuje.
UsuńGenialny ten mazurek! :)
OdpowiedzUsuńNa świątecznym stole z pewnością będzie się prezentował świetnie! *.*
tak i niespotykanie.
UsuńImonująco wygląda, ej jak nigdy czegoś takiego nie robiłe, to to jest dobry wybór na pierwszy raz xd ? (zn. ciasta xd)
OdpowiedzUsuńna pewno, nie powinno sprawic kłopotu.
UsuńMmm, to dopiero pyszności :)
OdpowiedzUsuńo tak ,. pozdrawiam.
Usuń