Pljeskavica z domowymi chlebkami pita
Pljeskavica to popularna na całych Bałkanach nazwa dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego. Odmian jest tyle ile państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki.
Pljeskavica z domowymi chlebkami pita
- 500 g mielonego mięsa mieszanego wołowego i wieprzowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- 6 chlebków pita (klik)
- sałata lodowa
- pomidory
- ogórek zielony
- awokado
- surówka z czerwonej kapusty (klik)
- ajwar
- sos jogurtowy
sos jogurtowy:
- 200 ml jogurtu (najlepiej gesty typu greckiego)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka świeżej mięty
- świeżo mielony pieprz
Cebule i chilli drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i łyżką ajwaru. Wyrobić dokładnie, aż masa będzie jednolita. Uformować płaskie, okrągłe kotlety. Usmażyć najlepiej bez dodatku tłuszczu na patelni grillowej lub grillu aż zbrązowieją.
Sos. W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, miętą, dodać pieprz do smaku.
Podgrzać pity. Przeciąć, otworzyć. Środek posmarować ajwarem i sosem czosnkowym. Włożyć do środka kotlet , liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, awokado, porcje surówki z czerwonej kapusty, polać ponownie sosem jogurtowo-czosnkowym.
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń