Polędwiczka wieprzowa po chińsku
Gdy nie mam pomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej.
Polędwiczka wieprzowa po chińsku
- polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 grzyby mun
- marchew
- brokuł
- makaron sojowy opakowanie 100g
- cebula dymka
- olej sezamowy
- 1-2 łyżeczki sosu ciemnego sojowego
- makaron sojowy opakowanie
- olej do smażenia
Pokrój mięso w grube plastry. Następnie zamarynuj w sosie sojowym, oleju sezamowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj.
Marchewkę pokrój w cienkie zapałkę, paprykę w paski, cebule posiekaj w piórka a brokuła w różyczki. Grzyby mun zlej wodą, namocz przez 30 min, następnie ugotuj. Pokrój na paski.
W woku rozgrzej olej. Kawałki mięsa usmaż, aż nabiorą rumianego koloru przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni. Na patelni na olej włóż marchew, cebulę, paprykę, brokuła, grzyby mun. Smaż kilka minut na dużym ogniu metodą stir-fry.
Makaron sojowy zalej wrzątkiem, przykryj na 3 minuty, odcedź. Makaron dodaj do patelni, wymieszaj, dopraw wszystko sosem sojowym i olejem sezamowym. Na koniec dodaj mięso, smaż razem przez chwile. Dopraw do smaku. Ja zazwyczaj doprawiam olejem sezamowym. Gotowe posyp posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz