Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami
Jakiś czas temu robiłam ten chlebek nadziewany szpinakiem i serami. Postanowiłam ten przepis wykorzystać do innego wypieku, a mianowicie zrobić małe rolowane bułeczki idealne na przekąskę, dla gości, czy na drugie śniadanie do szkoły. Wyszło fajne danie, przekąska pyszna szczególnie na zimo. Smakowała nawet przeciwnikom szpinaku.
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i serami
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 200 g szpinaku baby
- ząbek czosnku
- 1 łyżka świeżych liści tymianku
- 280 g przesianej mąki pszennej
- 100 g przesianej mąki chlebowej typ 750
- 120 g grubo tartego parmezanu
- 250 ml maślanki plus łyżka dodatkowo
- 1 jajko
- 60 g sera feta pokruszonego
- 40 g sera gouda grubo startego
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli do ciasta
Rozgrzać olej na patelni, cebule drobno posiekać, smażyć cebulę aż zmięknie, dodać umyty, osuszony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, biały pieprz i smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie. Gdy ostygnie odcisnąć nadmiar płynu i połączyć go z ziołami.
Rozgrzać piekarnik do 200 st., wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Przesiać obie mąki do miski, wmieszać połowę parmezanu, zrobić dziurkę na środku mąkę i wbić w nią jajko, dodać sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagnieść lepkie ciasto. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt 20x30. Posypać ciasto czosnkiem granulowanym, rozprowadzić na wierzchu szpinak pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać masę pokruszoną fetą, resztą parmezanu, serem goudą, można dodać sera pleśniowego. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub innej blaszce. Posmarować odrobiną maślanki i piec 30 minut. Ostudzić przed podaniem.
Rozgrzać piekarnik do 200 st., wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Przesiać obie mąki do miski, wmieszać połowę parmezanu, zrobić dziurkę na środku mąkę i wbić w nią jajko, dodać sól, proszek do pieczenia i maślankę. Zagnieść lepkie ciasto. Posypać stolnicę mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt 20x30. Posypać ciasto czosnkiem granulowanym, rozprowadzić na wierzchu szpinak pozostawiając pasek 2 cm wzdłuż jednego dłuższego boku, posypać masę pokruszoną fetą, resztą parmezanu, serem goudą, można dodać sera pleśniowego. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie za pomocą ostrego noża, przeciąć na 13-16 równych części. Umieścić kawałki obok siebie w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub innej blaszce. Posmarować odrobiną maślanki i piec 30 minut. Ostudzić przed podaniem.
OMM NOM OM NOM :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, zapewne smakuje wyśmienicie.
Na sam widok zdjęcia ślinka mi już od rana cieknie :)
Czy bułeczki wyjdą tylko z mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńz innej nie próbowałam. można spróbować z orkiszowej.
Usuń