Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami
Na świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z orzeszkami solonymi. Sernik jest delikatny, mega słodki ale solone orzeszki ten smak łagodnie pokręcają. Zapraszam. Źródło.
Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami
spód:
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
- 120 g herbatników
- 90 g masła
- 50 g masła
- 100 g cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 240 g masy krówkowej/kajmak
- 3 jajka
- 650 g sera trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 160 g masy krówkowej/kajmak
- 3 łyżki mleka
- orzeszki ziemne solone
Spód: Masło rozpuszczamy. Orzechy i herbatniki rozdrabniamy malakserem albo tłuczkiem w woreczku. Mieszamy z ciepłym masłem. Masą wykładamy spód okrągłej tortownicy (23 cm). Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 7-8 min.
Masa: Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy masę krówkową/kajmak, miksujemy. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas miksując. Dodajemy ser, ekstrakt i mąkę. Mieszamy wszystko dokładnie. Masę przekładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 50 min. Upieczony sernik ostudzamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Polewa: W rondelku podgrzewamy masę krówkową/kajmak z mlekiem. Dokładnie mieszamy, następnie smarujemy wierzch sernika i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Wygląda przepysznie, jadłabym! :)
OdpowiedzUsuńbo taki jest. pyszny.
UsuńWspaniały ten sernik! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje! *.*
dziękuje bardzo.
Usuńsuper przepis ;) na święta zrobiłam ten sernik i wyszedł fantastycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
bardzo się ciesze. pozdrawiam.
Usuń