Surówka z czerwonej kapusty
Prosta, smaczna, tania surówka do obiadu czy grilla. Idealna do hamburgerów czy nadzienia do pity. Wystarczy trochę jogurtu jako bazy sosu i można ją jeść w nieskończoność.
Surówka z czerwonej kapusty
- 1/2 główki kapusty czerwonej
- 1 jabłko ze skórką
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego (z białego lub czerwonego wina) lub sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 200 ml jogurtu najlepiej greckiego lub innego ale gęstego naturalnego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Kapustę i jabłko zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule drobno posiekać i dodać do kapusty. Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem lub sokiem z cytryny. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Surówkę odstawić do lodówki na min 1h, żeby się przegryzła. Ja odstawiam nawet na całą noc, wtedy warzywa są idealnie kruche, a sos wnika całkowicie w kapustę.
Świetna! a dzisiaj patrzyłam na fioletową kapustę i myślałam co z niej zrobic ;)
OdpowiedzUsuń