Szynka gotowana 15-minutowa
Ostatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam na blogu u Aniado i dzisiaj go wam przedstawiam. Jest to szynka gotowana 2 razy po 15 minut w korzennej zalewie, wychodzi wilgotna i soczysta. Polecam.
Szynka gotowana 15-minutowa
- szynka wieprzowa w kulce ok 1,5 do 2 kg
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 1/4 szklanki soli kuchennej
- 1 łyżeczka cukru
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 6 ząbków czosnku obrane
- 6 ziaren jałowca
- 6 ziaren czarnego pieprzu
Składniki zalewy połączyć, zagotować i ostudzić pod przykryciem.
Kulkę szynki natrzeć przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku, obwiązać sznurkiem do wędlin w zgrabną kulkę. Włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią i zostawić na noc w lodówce.
Szynkę włożyć do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej) tak by woda lekko bulgotała. Cały czas gotować pod przykryciem. Zostawić całość do ostudzenia. Następnie czynności powtórzyć, czyli zagotować zalewę z szynką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do całkowitego ostudzenia. I tyle. Zdjąć sznurek, pokroić na plastry.
Uwaga: Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków.
Przepis na tak szybką szynkę bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńcieszę się. pozdrawiam.
UsuńBardzo mi miło, że zdecydowałaś się wypróbować przepis z mojego bloga! Radość tym większa, że szynka smakowała tak bardzo, że reklamujesz ją u siebie :)
OdpowiedzUsuńPzdr gorąco
Aniado
jak coś jest dobre to warto to reklamować. pozdrawiam.
UsuńRobiłam już kilka razy. Naprawdę świetnie smakuje. Jest soczysta i bardzo szybko się ją robi.
OdpowiedzUsuń