Szynka gotowana 15-minutowa

Ostatnio zapanowała piękna moda na przygotowywanie swoich domowych wędlin, mięs na zimno idealnych do chleba, na śniadanie. A wszystko zgodnie z zasadą wiem co jem. Ja tez od jakiegoś czasu tak robię i dlatego ciągle szukam nowych pomysłów na zrobienie idealnych delikatnych i soczystych wędlin, bo łatwo jest wysuszyć w obróbce schab czy szynkę. I taki tez przepis znalazłam na blogu u Aniado i dzisiaj go wam przedstawiam. Jest to szynka gotowana 2 razy po 15 minut w korzennej zalewie, wychodzi wilgotna i soczysta. Polecam.


Szynka gotowana 15-minutowa
  • szynka wieprzowa w kulce ok 1,5 do 2 kg
  • 2 ząbki czosnku
zalewa:
  • 2 l wody
  • 1/4 szklanki soli kuchennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 6 ząbków czosnku obrane
  • 6 ziaren jałowca
  • 6 ziaren czarnego pieprzu



Składniki zalewy połączyć, zagotować i ostudzić pod przykryciem. 

Kulkę szynki natrzeć przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku, obwiązać sznurkiem do wędlin w zgrabną kulkę. Włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią i zostawić na noc w lodówce.

Szynkę włożyć do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 min (nie dłużej) tak by woda lekko bulgotała. Cały czas gotować pod przykryciem. Zostawić całość do ostudzenia. Następnie czynności powtórzyć, czyli zagotować zalewę z szynką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do całkowitego ostudzenia. I tyle. Zdjąć sznurek, pokroić na plastry.
Uwaga: Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków.



5 komentarzy:

  1. Przepis na tak szybką szynkę bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że zdecydowałaś się wypróbować przepis z mojego bloga! Radość tym większa, że szynka smakowała tak bardzo, że reklamujesz ją u siebie :)
    Pzdr gorąco
    Aniado

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak coś jest dobre to warto to reklamować. pozdrawiam.

      Usuń
  3. Robiłam już kilka razy. Naprawdę świetnie smakuje. Jest soczysta i bardzo szybko się ją robi.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger